Szybkie i smaczne – przystawki na zimno

Przystawki na zimno są idealnym wstępem do każdej kulinarnej uczty. Szczególnie chętnie sięgamy po nie latem, gdy oscylujące wokół 30 stopni Celsjusza temperatury, sprzyjają jedzeniu lekkich potraw. Zimne przystawki nie tylko nie obciążają żołądka, ale i mogą przynosić orzeźwienie, tak potrzebne nam w upalne dni. Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne przystawki? Sprawdź nasze inspirujące propozycje!

 

Chłodniki na upały

Chłodnik to jedna z najchętniej spożywanych zup w upalne dni. Nic dziwnego – jej delikatny i odświeżający smak to lekka alternatywa dla zup podawanych na gorąco. W okresie letnim warto w szczególności przygotowywać chłodniki na bazie sezonowych warzyw i owoców. Ich spora rotacja daje duże pole do popisu podczas kulinarnych eksperymentów! Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw natury, które są gwarancją smaku i cennych składników odżywczych. Do naszych ulubionych chłodników należą między innymi warzywne klasyki – chłodnik ogórkowy oraz rzodkiewkowy, przygotowywane z dodatkiem kefiru lub jogurtu naturalnego. W upalne dni ochłodę przyniesie nam też chłodnik paprykowy lub pomidorowy, doprawiony ostrą papryką, która pobudza organizm do wydzielania potu, dzięki czemu czujemy przyjemne uczucie chłodu.

Ciekawą propozycją na przystawkę na zimno jest też chłodnik melonowy z miętą, która dodatkowo podkręci orzeźwiający smak dania. Jeśli pod ręką mamy truskawki, maliny lub jagody, je również możemy z powodzeniem wykorzystać do przygotowania świeżego, nawadniającego chłodnika.

 

Orzeźwiające sałatki

Choć sałatki większości z nas kojarzą się jako dodatek do dania głównego, bez problemu same mogą pełnić rolę pożywnego posiłku. Zwłaszcza latem, umiejętnie skomponowane sałatki zastąpią ciężkie, sycące obiady na gorąco. Podobnie jak w przypadku chłodników, tak i do sałatek warto wykorzystywać dostępne pod ręką, sezonowe produkty. Do naszych ulubionych należą te z soczystych owoców – truskawkowa z mozzarellą, świeżym szpinakiem, uprażonym słonecznikiem, skropiona octem balsamicznym oraz arbuzowa z serem feta, miodem pszczelim i sokiem z cytryny. W wakacje zachęcamy też do przygotowania prostej sałatki z bobem i szpinakiem lub z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Fanom łakoci do gustu z całą pewnością przypadnie malinowo-pomarańczowa sałatka z rukolą, miętą i… czekoladowym sosem. By lekka letnia sałatka była pełnowartościowym daniem, możemy do niej dodać porcję ryby ugotowanej na parze lub kaszę typu kuskus.

 

Letnie desery

A po obiedzie? Czas na deser! Choć latem słodkiej ochłody szukamy przede wszystkim w lodach, nie one jedyne mogą przynieść nam ukojenie od wysokiej temperatur. Przykładem na to są proste i  pyszne desery takie jak miętowy sernik na zimno z galaretką, mrożony rolada owocowa czy czekoladowy torcik z truskawkami i mascarpone. W upalne dni nie musimy rezygnować też z ulubionej czekolady – wystarczy, że wykorzystamy ją do stworzenia lekkiego kremu lub sufletu z cytrynowym sosem. Równie świetnie sprawdzi się czekolada do picia na zimno, najlepiej doprawiona na ostro, przełamana dodatkiem świeżej mięty. Idealnym letnim deserem będą też różnego rodzaju pianki z owoców ułożone na warstwie lekkich herbatników. Osobom planującym wakacyjny detoks polecamy z kolei na przystawkę koktajle, na przykład bananowo-pietruszkową bombę witaminową.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.