Przekąski z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie – delikatnie chrupiące, a jednocześnie rozpływające się w ustach. Stanowi bazę wielu znanych i lubianych przekąsek, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z jego pomocą przyrządzisz zarówno słodkie, jak i wytrawne przysmaki na imprezę, do pracy czy na długie jesienne wieczory przed telewizorem. Najlepsze przepisy na przekąski z ciasta francuskiego? Zainspiruj się naszymi pomysłami!

Ciasto francuskie własnej roboty

 

Ciasto francuskie uchodzi za trudne i czasochłonne w samodzielnym przygotowaniu. Nic więc dziwnego, że najczęściej decydujemy się na zakup produktów, dostępnych w sklepach. Tymczasem, jeśli choć raz zrobisz ciasto francuskie własnej roboty, już nigdy nie sięgniesz po gotowy wyrób.

 

Potrzebne składniki:

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 500 g masła o temperaturze pokojowej
  • 200 ml zimnej wody
  • 1 łyżka soli

 

Domowe ciasto francuskie krok po kroku

 

By zrobić ciasto francuskie, zacznij od roztopienia 30 g masła. Mąkę wraz z solą przesiej i uformuj z nich niewielki kopczyk z wgłębieniem w środku. Do powstałej dziurki wlej przestudzone masło oraz wodę. Ciasto wyrabiaj ręcznie do momentu połączenia się składników. Jeśli będzie potrzeba, dodaj do ciasta odrobinę wody. Następnie za pomocą noża szatkuj szybko ciasto. Czynność powtórz kilkukrotnie, dzięki czemu ciasto będzie odpowiednio elastyczne. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę. W tym czasie resztę masła rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Po wyjęciu ciasta, rozwałkuj je i przykryj rozwałkowaną wcześniej warstwą masła. Bokami ciasta okryj masło, tworząc charakterystyczną sakiewkę. Złóż ją na 3 części i ponownie rozwałkuj. Ciasto francuskie owiń folią i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto, znów rozwałkuj, owiń i schładzaj kolejne 2 godziny. Czynność powtórz jeszcze co najmniej 3 razy.

 

Ciasto francuskie – pomysłowe przekąski na każdą okazję

 

Ciasto francuskie już gotowe – czas przygotować z niego pyszne przekąski, które wykorzystasz podczas wielu okazji. Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów na proste i szybkie przysmaki.

 

  1. Zawijane parówki

 

Potrzebne składniki (10 sztuk):

 

  • domowe ciasto francuskie
  • 10 parówek
  • 10 plastrów sera żółtego
  • 2 jajka
  • ketchup
  • przyprawa ziołowa
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Ciasto francuskie pokrój na 10 prostokątów. Na każdym z dniu połóż plasterek sera i posyp go przyprawami. Przekrojone na połówki parówki ułóż na każdym kawałku ciasta, a następnie zawijaj je w kształt cukierka. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i zapiekaj około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zarumienioną przekąskę podawaj z ketchupem.

 

  1. Ślimaczki z pesto

 

Potrzebne składniki (na 10 sztuk):

 

  • domowe ciasto francuskie
  • 1 kostka sera feta
  • pesto
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Ciasto francuskie rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj go warstwą pesto i posyp pokruszonym serem feta. Zwiń go na kształt rolady i potnij na równe kawałki o grubości 2-3 cm. Każdy z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem, połóż na blaszce i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Ślimaczki zapiekaj na złocisty kolor.

 

  1. Rogaliki z dżemem

 

Potrzebne składniki (na 10 sztuk):

 

  • domowe ciasto francuskie
  • dżem owocowy
  • 2 jajka
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

 

Rozwałkowane ciasto francuskie podziel na trójkąty. Każdy z nich posmaruj warstwą ulubionego dżemu owocowego. Gotowe trójkąty zawijaj na kształt rogalików. Smaruj roztrzepanym jajkiem i zapiekaj w 200 stopniach przez 20 minut. Przed podaniem rogaliki oprósz cukrem pudrem.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.