Przekąski na bazie ciasta drożdżowego

Wypieki drożdżowe uchodzą za dość skomplikowane. Tymczasem wystarczą dwie rzeczy – dobre drożdże i nieco ciepła niezbędnego do ich wyrośnięcia, by cieszyć się później smakiem słodkich lub wytrawnych rarytasów. Na bazie ciasta drożdżowego powstają bowiem takie znane i lubiane wypieki jak choćby babki, strucle, paszteciki, drożdżówki, kulebiaki, paluchy, pączki czy racuchy. Poniżej znajdziesz kilka pysznych inspiracji!

Ziołowe paluszki drożdżowe

 

Ziołowe paluszki drożdżowe z serową posypką to świetna przekąska na imprezę bądź dodatek do rozgrzewających zup krem. Wyciągnięte z piekarnika kąski przyjemnie chrupią między zębami.

 

Składniki na 4 porcje: 5 dag drożdży, 2 szklanki mąki, ½ szklanki mleka, 1 jajko, 1 kostka masła, 2 ząbki czosnku,  szczypta cukru, zioła prowansalskie, parmezan.

 

By przygotować paluszki, pokrusz drożdże, dodaj do nich szczyptę cukru i zalej je ciepłym mlekiem. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by nieco urosły. W tym czasie na blat wysyp mąkę, w jej środku zrób niewielkie wgłębienie. Dodaj jajko i pokrojone drobniej masło. Wlej wyrośnięte drożdże i całość wymieszaj. Dodaj część ziół i szczyptę soli. Ciasto na paluszki drożdżowe ponownie odstaw do wyrośnięcia. Nim będzie gotowe, wymieszaj ze sobą masło, zioła, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ciasto podziel na części, każdą z nim rozwałkuj i posmaruj przygotowaną masą ziołową. Na koniec posyp je startym parmezanem. Z ciasta wytnij podłużne paski i lekko je skręć. Piecz je przez 15 minut w 180 stopniach.

 

Paszteciki z pieczarkami

 

Trudno wyobrazić sobie bez nich świąteczny barszcz czerwony. Paszteciki z pieczarkami, bo o nich mowa, to jeden z drożdżowych przysmaków, po które chętnie sięgamy zwłaszcza zimą.

 

Składniki na 4 porcje: 100 g masła, 600 g mąki, 200 ml mleka, 3 jajka + 1 do smarowania, 2 łyżeczki cukru, 500 g pieczarek, 3 cebule, 5 dag drożdży, szczypta soli, kminek, olej.

 

Drożdże pokrusz, dodaj cukier i ciepłe mleko. Wymieszaj je i odstaw do wyrośnięcia. Na środku wysypanej na blacie mąki utwórz zgłębienie i wbij do niego jajko oraz dodaj masło. Wlej do niej drożdże i zacznij wyrabiać ciasto. Przykryte ściereczką odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, ściągnij ją, a w jej miejsce wrzuć pokrojone drobno pieczarki. Gotowe wymieszaj z cebulą, dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Wyrośnięte ciasto podziel teraz na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta. Na ich środku wyłóż farsz, zostawiając nieco wolnego miejsca na brzegach. Ciasto zwiń na kształt wałka, a następnie lekko spłaszcz je dłonią, by nabrały kształtu pasztecików. Gotowe wyłóż na papier do pieczenia i piecz 20-30 minut w 180 stopniach.

 

Bułeczki cynamonowe

 

Pachnące cynamonem bułeczki wywodzą się ze Szwecji, w której noszą nazwę kannelbular. Drożdżowy wypiek z pewnością osładza zimowe wieczory w mroźnych zakątkach Europy. Sprawdzą się również i u nas!

 

Składniki na 4 porcje: 300 g mąki, 100 g cukru, 10 dag drożdży, 150 g masła, 200 ml mleka, 1 jajko + 1 jajko do posmarowania, szczypta soli, 2 łyżeczki cynamonu.

 

Drożdże wymieszaj z mąką, połową cukru i szczyptą soli. 100 g rozpuść i wymieszaj z mlekiem i jajkiem. Mokre składniki przelej do suchych i zagnieć ciasto. Gdy stanie się gładkie i elastyczne, uformuj z niego dwie kule, przykryj je ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, by nieco urosły. To czas na nadzienie, które zrobisz rozpuszczając 50 g masła z cynamonem i resztą cukru. Następnie rozwałkuj ciasto, nie za cienko i posmaruj nadzieniem. Zawiń w rulon i pokrój na plastry. Tak przygotowane bułeczki ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i zapiekaj 15 minut 180 stopniach.

 

 

 

W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy nadzienie – rozpuszczamy masło, łączymy z cukrem i cynamonem.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.