frytki

Frytki nie tylko z ziemniaka

Masz słabość do smażonych w głębokim tłuszczu frytek? Teraz możesz się nimi zajadać bez obaw o swoją sylwetkę! Wystarczy, że do ich przygotowania, zamiast ziemniaków, użyjesz lżejszych zamienników – buraka, bakłażana czy batata! Z ich pomocą przygotujesz zdrowe wersje fast-foodowej przekąski. Idealnie sprawdzi się on podczas wieczornego seansu filmowego, spotkania ze znajomymi, a nawet jako dodatek do obiadu dań z grilla. Sprawdź, jak szybko i łatwo przygotować dietetyczne frytki bez użycia ziemniaków!

 

Frytki z buraka

Nasza pierwsza propozycja to frytki z buraka. Warzywo kojarzone raczej jako baza tradycyjnego barszczu i główny składnik popularnej surówki na obiad świetnie radzi sobie również w piekarniku. A co najważniejsze – ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Jaki? Spożywanie buraka pozytywnie działa na układ krwionośny, chroniąc nas przed anemią i białaczką. Dodatkowo, włączenie buraka do codziennej diety pomaga obniżyć poziom niezdrowego cholesterolu. A co najważniejsze – gwarantujemy, że smak pieczonego buraka pozytywnie zaskoczy nawet największych zwolenników „śmieciowego” jedzenia.

 

Potrzebne składniki

Frytki:

  • 1 kg świeżych buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn

 

Sos:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Przygotowywanie frytek z buraka zacznij od obrania i pokrojenia warzywa na równe słupki. Następnie, wyłóż je na posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną folią spożywczą blachę. Buraczane frytki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około godzinę. Po tym czasie polej frytki marynatą z octu balsamicznego, oliwy, czosnku i przypraw. Frytki z buraków powinny spędzić po tym kolejną godzinę w piekarniku. Upieczone frytki serwuj z sosem jogurtowym, który idealnie przełamie ich smak.

 

Twoja cierpliwość będzie wynagrodzona idealnie chrupkimi z zewnątrz i delikatnie miękkimi w środku frytkami, którymi możesz zajadać się do woli! Ich smak pokochają także dzieci, które ciężko przekonać do zdrowych zamienników fast-foodowych przekąsek.

 

Frytki z bakłażana

Bakłażan, nazywany oberżyną, to warzywo po które coraz częściej i chętniej sięgamy podczas przygotowywania różnych potraw. I dobrze, skoro jest ono doskonałym źródłem błonnika, odpowiedzialnego za procesy trawienne w naszym organizmie. Oprócz błonnika, w bakłażan dostarcza nam magnezu, wapnia i potasu. Przygotowane z bakłażana frytki polubią zwłaszcza osoby przebywające na diecie odchudzającej. 100 g bakłażana zawiera bowiem zaledwie 20 kalorii. To nic w porównaniu z ziemniakami, z których powstają kaloryczne frytki! Dzięki temu, po bakłażanowe frytki możesz sięgać bez wyrzutów sumienia.

 

Potrzebne składniki

Frytki:

 

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • mąka kukurydziana

 

Sos:

 

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 250 ml mleka

 

Sposób przygotowania

Jako pierwszą przygotuj panierkę, w której obtoczysz frytki z bakłażana. W tym celu mąkę kukurydzianą, tarty parmezan, sól i pieprz wsyp do głębokiego talerza. W osobnym talerzy rozbij jajko i roztrzep je widelcem. Następnie umyj bakłażana i pokrój go w grubsze słupki. Posyp go delikatnie solą i odstaw na 30 minut, by puścił wodę. Po tym czasie przetrzyj słupki papierowym ręcznikiem kuchennym. Tak przygotowane frytki obtaczaj najpierw w jajku, a następnie panieruj. Smaż partiami w domowej frytkownicy lub rondelku z rozgrzanym tłuszczem. Jeśli chcesz jeszcze bardziej ograniczyć liczbę kalorii – frytki z bakłażana zapiekaj 15 minut na blaszce umieszczonej w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Gotową przekąskę podawaj z sosem z czekolady rozpuszczonej w gorącej kąpieli.

 

Zapewniamy, że będziesz zaskoczony jak idealnym połączeniem są pieczone warzywa ze słodką, rozpływającą się w ustach czekoladą!

 

Frytki z batata

Na koniec propozycja dla tych osób, którym trudno zrezygnować z ziemniaczanego smaku frytek. Należysz do tego grona? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na przekąskę z batata – słodkiego kuzyna ziemniaków. To jedno z najbardziej odżywczych warzyw zawiera sporo magnezu, fosforu i wapnia, a także jest silnym antyoksydantem, zwalczającym wolne rodniki odpowiadające za starzenie się organizmu i liczne choroby. Oprócz tego batat ma niski indeks glikemiczny i dużo błonnika, co docenią osoby próbujące zgubić nadprogramowe kilogramy lub borykające się z problemami trawiennymi. Brzmi nieźle? A smakuje jeszcze lepiej!

 

Potrzebne składniki

Frytki:

 

  • 2 bataty
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn, oregano i bazylia

 

Sos:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • ½ pęczka koperku
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Obierz bataty i pokrój je w słupki. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z przyprawami. Równe kawałki batatów wymieszaj dokładnie z ziołową marynatą. Teraz przełóż frytki z batatów na blaszkę z papierem do pieczenia. Zapiekaj frytki przez 20 minut w 180 stopniach. Nim wyjmiesz je z piekarnika, przygotuj dip koperkowy. I gotowe!

Uwierzysz, że jedna porcja frytek z batatów ma aż 3 razy mniej kalorii niż tradycyjne frytki z ziemniaków? To wystarczający powód, by na stałe porzucić niezdrową przekąskę na rzecz jej fit zamiennika.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.