Domowe słodyczne, które pamiętamy z dzieciństwa

W dzisiejszych czasach nie możemy narzekać na brak kulinarnych inspiracji. Serwisy internetowe, programy telewizyjne i książki pełne są przepisów na słodkie łakocie. Od czasu do czasu sentymentem lubimy jednak wracać do prostych smaków, które pamiętamy z okresu błogiego dzieciństwa. Przygotowując popularne wtedy słodycze możemy znów poczuć się dziećmi, dla których największym szczęściem było podjadanie desery, przygotowanego z pieczołowitością przez mamę lub babcię. Pozwól sobie na powrót do przeszłości dzięki naszym przepis!

 

Blok czekoladowy

 

Choć dziś trudno to sobie wyobrazić, w czasach PRL-u znalezienie czekolady na sklepowych półkach graniczyło z cudem. Osłodzić trudne czasy mógł jedynie blok czekoladowy, podawany z kubkiem gorącego mleka. Mimo bogactwa innych słodkości, do których mamy dostęp, warto do niego wracać – jest po prostu pyszny.

 

Potrzebne składniki:

 

  • 250 g masła
  • 120 ml wody
  • 30 g kakao
  • 420 g mleka w proszku
  • 200 g pokruszonych herbatników
  • 100 g orzechów laskowych
  • 25 g rodzynek
  • 25 g żurawiny
  • ½ tabliczki czekolady

 

Sposób przygotowywania:

 

Cukier wymieszaj z kakao. Dodaj do nich wodę z masłem i całość zagotuj, mieszając do dokładnego połączenia składników. Jeśli w masie zostaną grudki, będą wyczuwalne w smaku i widoczne. Następnie do masy na blok czekoladowy dodaj posiekane herbatniki, orzechy i suszone owoce. Ostatni krok to przełożenie słodkości do formy wyłożonej folią spożywczą i odstawienie jej do lodówki.

 

Pischinger z masą kajmakową

 

Gęsty karmelowy krem, zamknięty między kruchym waflem – to musi być pischinger. Choć jego powstanie przypisuje się wiedeńskiemu cukiernikowi, ten prosty deser zyskał sporą renomą także w kraju nad Wisłą. Z powodzeniem osładzał czasy dzieciństwa wielu z nas. Ile razy zdarzało się, że kończył się zanim porządnie zastygł!

 

Potrzebne składniki:

 

  • 1 opakowanie andrutów
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 120 g masła
  • powidła śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

 

Ciepły kajmak wymieszaj z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie konieczności zmiksuj masę. Wafle przekładaj raz kajmakiem, raz powidłami. Pamiętaj, by za każdym razem dociskać wafle. Na koniec możesz przykryć je ciężkim garnkiem, by wafle dobrze połączyły się z masą krówkową i powidłami. Gotowy pischinger przechowuj w lodówce.

 

Domowe sezamki

 

Chrupiące i słodka sezamki to dla z nas jeden z symboli z dzieciństwa. Popularne batoniki przygotowywane z prażonych ziaren sezamu, miodu i cukru to prosty deser. Nie od dziś wiadomo, że najprostsze przepisy zwykle bywają najlepsze.

 

Potrzebne składniki:

 

  • 120 g ziaren sezamu
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody

 

Sposób przygotowania:

 

Sezam podpraż chwilę na suchej patelni aż nabierze lekko złotego koloru. W garnku zagotuj cukier z wodą. Kiedy się skarmelizuje, dodaj miód. Szybko wymieszaj zawartość garnka z sezamem. Słodką masę wyłóż szybko na papier do pieczenia, a następnie przykryj ją drugą warstwą papieru i cienko rozwałkuj. Odstaw do ostygnięcia. Gotowy placek pokrój na mniejsze kawałki.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.