10 pomysłów na lekką kolację

Idealna kolacja? Nie tylko pyszna, ale przede wszystkim lekkostrawna i zawierająca niezbędne składniki odżywcze – białka, nienasycone kwasy tłuszczowe, złożone węglowodany oraz witaminy i minerały. Nie może zabraknąć jej w zdrowej, zbilansowanej diecie. To dzięki kolacji nasz organizm odpowiednio regeneruje się w ciągu nocy i jest gotowy do działania o poranku. Brak kolacji  i zasypianie z uczuciem ssania w żołądku to większa szansa na objadanie się kolejnego dnia. Zebraliśmy dla Ciebie najlepsze przepisy na kolację – zainspiruj się nimi do stworzenia pełnowartościowego posiłku!

  1. Zapiekane warzywa

 

Jednym ze świetnych przepisów na kolację są pieczone warzywa. Wystarczy je obrać i pokroić na plastry, a resztę zrobi piekarnik. Do stworzenia tego prostego dania możesz użyć ulubionych warzyw, takich jak choćby cukinia, bakłażan, papryka, marchewki, seler czy buraki. By warzywa nie przeschły, skrop je odrobiną oliwy. Nie zapomnij od przyprawach – soli, pieprzu i suszonych ziołach.

 

  1. Roladki z bakłażana

 

Roladki z bakłażanem to przepis na kolację w greckim stylu. Danie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również podczas przyjęcia, na którym chcesz zaserwować gościom coś lekkiego. Plastry bakłażana podsmaż na odrobinie oliwy, a następnie posmaruj serkiem kanapkowym wymieszanym z czosnkiem, tymiankiem i pieprzem.

 

  1. Faszerowane pomidory

 

Nadziewane warzywa to idealny przepis na kolację, a nawet przystawkę czy obiad. Co najlepsze, za każdym razem możesz eksperymentować z farszem, tworząc coraz to nowsze odsłony tego prostego dania. Nam do gustu przypadło nadzienie z wydrążonych pomidorów, czerwonej fasoli i świeżego szczypiorku, wymieszane z brązowym ryżem. Wypełnione nim warzywa wystarczy zapiekać przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

  1. Placuszki z kalafiora

 

Placuszki z kalafiora stanowią świetną alternatywę dla tych przygotowywanych tradycyjnie z ziemniaków. Są od nich mniej kaloryczne i szybciej ulegają strawieniu, dzięki czemu nie będą zalegać nam przez całą noc w żołądku. A do tego są obłędnie pyszne! By je przygotować, zetrzyj kalafior na tartce o grubych oczkach, a następnie wymieszaj go z jednym jajkiem, łyżką mąki oraz dopraw solą i pieprzem. Placki smaż na odrobinie oleju. Podawaj z twarożkiem.

 

  1. Pasta jajeczna z awokado

 

Wszelkiego rodzaju pasty przypadną do gustu zwolennikom szybkich śniadań oraz lekkich kolacji. Są niezwykle łatwe w przygotowaniu i można przyrządzić je na dziesiątki różnych sposobów. Nam do gustu przypadła zwłaszcza pasta z dojrzałego awokado, skropionego sokiem z cytryny, a następnie wymieszanego z dwoma ugotowanymi na twardo jajkami i doprawionego solą z pieprzem. Taką pastę możesz wykorzystać do posmarowania pełnoziarnistego pieczywa, jako sos do pokrojonych w słupki warzyw lub do pieczonych paluchów.

 

  1. Sałatka z kuskusem

 

Lekka kasza kuskus to prosty sposób na lekką i zdrową kolację z porcją warzyw. To błyskawiczne w przygotowaniu danie za każdym razem może smakować inaczej – wszystko zależy od użytych przez Ciebie dodatków. Jeśli robisz ją po raz pierwszy, polecamy zalanie kaszy kostką rosołową. Gdy napęcznieje, wystarczy wymieszać ją z papryką, pomidorem, kukurydzą i groszkiem, a na koniec doprawić do smaku.

 

  1. Grzanki z suszonymi pomidorami i mozzarellą

 

Chrupiące grzanki z powodzeniem zastąpią klasyczne kanapki. Zwłaszcza, jeśli z białego chleba, przygotujesz je z pełnoziarnistego pieczywa, które jest niskokaloryczne. Ich smak doskonale dopełnią podsmażone na oliwie pomidory oraz rozpływająca się pod wpływem ciepła mozzarellą. Przed podaniem, nie zapomnij posypać grzanek odrobiną ziół prowansalskich.

 

  1. Frytki z warzyw

 

Frytki na diecie? I to na kolację? To możliwe! Pod warunkiem, że będą to zdrowe frytki z pokrojonych w słupki warzyw. Bez wyrzutów sumienia możesz zajadać się kawałkami upieczonego bez tłuszczu batata, selera czy buraka. Warzywa korzeniowe lubią towarzystwo przypraw, a w szczególności tymianku, imbiru i cynamonu.

 

  1. Sałatka z tuńczykiem

 

Ryby są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych i dlatego odgrywają ważną rolę w naszej codziennej diecie. Szukając przepisów na kolację, możesz wykorzystać ryby – idealny będzie tuńczyk, łosoś lub makrela. Z ich pomocą przygotujesz lekką i sycącą sałatkę z liśćmi sałaty, kawałkami pomidora, oliwkami i pokrojonym na ćwiartki jajkiem.

 

  1. Krem z dyni

 

Zupa na kolację? Nie inaczej! Zwłaszcza, jeśli będzie to lekka i rozgrzewająca zupa krem z dyni. Wystarczy, ze obraną ze skóry dynię zagotujesz w bulionie, a następnie zmiksujesz na gęstą i gładką masę. Nie zapomnij o dodaniu soli i pieprzu. By zupa była lekkostrawna, nie zabielaj jej śmietaną.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.