Jak zagęścić zupę – poznaj sposoby mistrzów

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez zupy, bez najmniejszej wątpliwości kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Z kilku różnych składników można wyczarować naprawdę wyborne danie, które dodatkowo może być bardzo sycące. Umiejętne zagęszczanie zupy to sekret wielu wytrawnych kucharzy, poznajmy więc te sposoby i śmiało przenieśmy je do naszych domowych kuchni — wszak domowa zupa smakuje najlepiej!

Klasyka — zasmażka z mąką

Zasmażkę przygotowaną z rozpuszczonego masła i mąki stosowały przede wszystkim nasze babcie. Z czasem ten sposób został nieco zapomniany, ale warto do niego wrócić gotując kalafiorową lub tradycyjną kartoflankę. Pamiętajmy, że ta kremowa aksamitność ma jednak wadę pod postacią sporej kaloryczności, więc stosujmy tę metodę z umiarem.

Śmietanowa głębia

Drugim klasykiem kuchni jest oczywiście śmietana, która uprzednio powinna zostać zahartowana ciepłym wywarem. Niektórzy dodają do niej odrobinę mąki, ale nie jest to absolutnie konieczne. Śmietana fantastycznie podkręci smak zupy kurkowej i grzybowej, a także koperkowej.

Mąka solo

Równie dobrym i znanym od lat sposobem jest dokładne rozprowadzenie niewielkiej ilości mąki z wodą i wlanie całości do zupy. Trzeba pamiętać o perfekcji — zanim nasz zagęstnik wyląduje w zupie musi być naprawdę gładki i pozbawiony grudek, a podczas jego wlewania należy mieszać zawartość w garnku. Tego rodzaju zagęstnik dobrze będzie się komponował z grzybowymi oraz z zupami mięsnymi.

Magiczne żółtko

Jednym z cudownych sposobów na zagęszczenie zupy jest rozkłócone żółtko, które należy najpierw połączyć z odrobiną ciepłego wywaru, po czym wlać cienkim strumieniem do zupy i dobrze połączyć. Należy pamiętać, by po zmieszaniu żółtka z zupą nie doprowadzić do ponownego jej zagotowania.

Warzywa w niecodziennej roli

Zagęszczanie zup nie musi oznaczać bomby kalorycznej, wprost przeciwnie, doskonałym zagęszczaczem są zmiksowane i przetarte warzywa. Idealnie nadają się do tego ziemniaki, z których przygotowujemy purée i dodajemy do wywaru, ale można także użyć warzyw, które uprzednio się w nim gotowały.

Wszechstronne zboża

W nowoczesnej kuchni zagęszczanie zup nie musi być oczywistością, można wybrać także zboża. Zagęstnikiem chętnie stosowanym np. w zupach jarzynowych jest kasza manna, ale można wybrać także mąkę kukurydzianą oraz ziemniaczaną.

Nieoczywista rola zakwasu i pieczywa

Chociaż zakwas żytni to dla wielu wyłącznie żurek, to w dobrych kuchniach staje się on zagęstnikiem do tzw. zalewajek, ale także i zup kwaśnych, chlebowych. Idąc tym śladem można użyć samego miąższu chleba, który dodany do zupy i dobrze zmiksowany nada całości niepowtarzalnego smaku. Chleb można z powodzeniem zastosować w słynnym gazpacho, jak i w zupach podawanych na ciepło np. w zupie z soczewicy.

Oczywiście — ser

Ser ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Zagęszczanie zupy przy jego użyciu potrafi zmienić zwykły smak w coś absolutnie fenomenalnego. Serek topiony pokruszony na małe kawałki i roztarty z wywarem przełamie monotonny smak. Sprawdzi się np. w zupie porowej. Żółty ser to wymarzone połączenie dla czosnkowej lub cebulowej.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.