Szybki i prosty tort

Tort – tradycyjne ciasto urodzinowe. Skutecznie osłodzi także wiele innych chwil, takich jak choćby Walentynki, rocznica, wizyta rodziny czy nawet… awans w pracy. Zawsze wtedy, gdy powód do świętowania pojawia się niespodziewanie, nie musisz decydować się na zakup gotowego wypieku. Znając nasz sprawdzony przepis na szybki i łatwy tort z polewą czekoladową wyczarujesz słodkie dzieło. Nawet jeśli nie drzemie w Tobie urodzony cukiernik!

Składniki na tort z polewą czekoladową

 

Pamiętaj – czasem najprostsze przepisy są najlepsze. Kiedy zależy Ci na krótkim czasie przygotowaia i najlepszym efekcie, sięgnij po recepturę na klasyczny tort z czekoladową polewą. Mimo swojej prostoty z pewnością zyska on aprobatę największych znawców łakoci!

 

Składniki na biszkopt:

 

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka

 

Składniki na krem:

 

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 szklanki mleka
  • 70 g ciepłego masła
  • ½ opakowania budyniu
  • lekko kwaśny dżem – porzeczkowy, wiśniowy lub malinowy

 

Składniki na polewę czekoladową:

 

  • 200 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości
  • 150 g śmietany 30 %

 

Do dekoracji: owoce, kolorowa posypka lub wiórki kokosowe

 

Tort z polewą czekoladową krok po kroku

 

  1. Biszkopt

 

Przygotowywanie prostego i szybkiego tortu zacznij od naszykowania budyniu na krem. Dzięki temu będzie miał czas przestygnąć. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie wymieszaj je  z kakao. Jajka ubij na sztywno z cukrem, dzięki temu biszkopt po upieczeniu będzie bardziej puszysty. Do białej, gęstej masy dodaj przesianą mąkę z kakao. Całość połącz bardzo delikatnie, by nie napowietrzyć zbytnio masy. Ciasto na biszkopt przełóż do masy i piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

 

  1. Krem

 

Kiedy biszkopt będzie w piekarniku, przejdź do wykonania kremu. Masło zmiksuj na puszystą masę razem z cukrem pudrem. Schłodzony budyń dodawaj po jednej łyżce do masła. Na koniec do kremowej masy wsp kakao i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy biszkopt wyciągnij z pieca, wyjmij z formy i odstaw do przestygnięcia. Biszkopt przekrój wzdłuż na dwa kawałki. Na spodni biszkopt nałóż najpierw krem, a później warstwę dżemu i przykryj drugim biszkoptem. Tort pokryj następnie cienką warstwą kremu i włóż do zamrażarki na 15 minut. Po wyjściu nałóż drugą warstwę.

 

  1. Polewa czekoladowa

 

Do niewielkiego rondelka wklej tłustą śmietankę. Podgrzewaj ją kilka minut na niewielkim ogniu. Dodaj do niej czekoladę pokrojoną lub połamaną na drobne kawałki. Mieszaj powoli, ale niezbyt często, aż do całkowitego połączenia się obu składników. Polewa czekoladowa powinna być wciąż ciekła, ale niezbyt gorąca, byś mógł nią pokryć tort.

 

Tort z czekoladową polewą możesz teraz udekorować na wierzchu świeżymi owocami – malinami, truskawkami lub jagodami, posypać wiórkami kokosa. Lub kolorową posypką. Gotowe!

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.