Przepis na pyszną pizzę na Dzień Pizzy

Kto z nas nie kocha pizzy? Jedni preferują grube, mięsiste ciasto, inni cienkie i chrupiące. Podobnie wygląda kwestia dodatków. Jednak jest kilka niezawodnych sposobów na to jak zrobić domową pizzę jak z prawdziwej włoskiej restauracji.

Po pierwsze – ciasto!

 

Ciasto na pizzę powinno być zrobione ze świeżych drożdży. Drożdże powinny być w temperaturze pokojowej i najpierw powinniśmy zrobić z nich rozczyn.

Przepis na rozczyn: 25 g drożdży rozpuścić w ciepłej wodzie (150 ml), dodać 2 łyżki mąki i pół łyżki cukru. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.

Tak przygotowany rozczyn należy dodać do mąki (250 gram) wymieszanej z solą. Pod koniec wyrabiania warto dodać łyżkę oliwy dzięki czemu nasze ciasto stanie się elastyczne i puszyste. Po godzinie ciasto jest gotowe do pieczenia.

 

Sos do pizzy a koncentrat pomidorowy

 

Sos jakim smarujemy nasza pizzę jest często tym tajemniczym składnikiem, który nadaje jej niepowtarzalny włoski klimat. Jak zrobić domową pizzę? Zrób idealny sos pomidorowy! Oczywiście koncentrat czy passata mogą być jego bazą, ale jeżeli masz więcej czasu polecamy zrobienie aromatycznego sosu z pomidorów. Bez znaczenia jakiej bazy użyjesz, trzeba ją nieco doprawić. Najlepsi włoscy kucharze używają do tego jedynie odrobiny oliwy, czosnku i suszonego oregano. W naszych polskich warunkach musimy posiłkować się jeszcze odrobiną cukru, soli i pieprzu, ponieważ nasze pomidory nie są tak aromatyczne jak te włoskie.

 

Hawajska, Pepperoni czy Fungi?

 

Dodatki do pizzy to temat bez dna, ponieważ każdy z nas ma swoje własne preferencje i ulubione połączenia smakowe. Jeśli chcesz natomiast stworzyć prawdziwie włoską pizzę, dodaj szynkę parmeńską i świeżą rukolę, salami i ostre papryczki, cztery różne rodzaje sera lub szynkę, cebulę i pieczarki, a przeniesiesz się wprost do słonecznej Italii.

Kilka wskazówek szefa kuchni:

– za najlepszy ser do pizzy uchodzi mozzarella, warto połączyć ser z zalewy (w kulce) z tartym

– aby sos był aromatyczny i gęsty należy go przez 15 minut gotować

– ciasto należy wyrabiać delikatnie, samymi opuszkami palców, nie wolno używać wałka

– pizze należy piec w jak najwyższej temperaturze (co najmniej 250 stopni)

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.