Mięso + czekolada, czyli pomysł na nietypowe danie

Mięso, bez względu na rodzaj, uwielbia towarzystwo sosu. Jego obecność wydobywa z potraw wszystko to, co najlepsze – soczystość, głębię aromatu i rozpływającą się w ustach strukturę. Najczęściej sięgamy po sosy pieczeniowe lub warzywne, choć nie tylko one potrafią zdziałać cuda na talerzu. Doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych może być czekolada, stosowana przede wszystkim w cukiernictwie. Pasuje ona zarówno do wieprzowiny, drobiu, jak i mięsa ryb. Zobacz jak przygotować aksamitny sos czekoladowy i jak najlepiej go wykorzystać!

 

Sos czekoladowy – jak go zrobić?

 

Sos czekoladowy to przede wszystkim dobrej jakości czekolada. Do jego przygotowania wybierz taką, w której składzie znajduje się co najmniej 70 % kakao. Taka czekolada łatwiej się roztapia, podczas rozpuszczania nie tworzy nieapetycznych grudek, a oprócz tego jest mniej narażona na zwarzenie. Ważne są również jej walory smakowe – przygotowany z jej pomocą sos czekoladowy wydobędzie z dań wszystkie ich najcenniejsze walory. Unikaj czekolady z dodatkami, takimi jak bakalie czy kawałki owoców.

 

Składniki na sos czekoladowy:

 

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 125 ml czerwonego wina
  • 100 g gorzkiej czekolady 70 %
  • 100 ml śmietany 36 %
  • suszone płatki chilli
  • sól i pieprz

 

Przepis na sos czekoladowy:

 

W garnku zagotuj bulion warzywny z płatkami chili. Dolej do niego czerwone wino i zredukuj. Następnie dodaj posiekaną na drobne kawałki gorzką czekoladę. Gdy ta się roztopi, dodaj śmietanę oraz sól z pieprzem. Sos czekoladowy porządnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Możesz użyć go jako marynaty lub bezpośrednio do polania gotowego już mięsa.

 

Sos czekoladowy w duecie z mięsem

 

Kurczak mole poblano

 

Kurczak w sosie czekoladowym – mole poblano, to danie wywodzące się z Meksyku. Przygotowanie specjalnej mieszanki przypraw jest dość czasochłonne, nie wszystkie z nich można też znaleźć na sklepowych półkach. Z odrobiną wyobraźni bez problemu stworzysz mimo to pyszne danie mięsne z sosem czekoladowym.

 

Potrzebne składniki:

 

 

  • 5 udek z kurczaka bez kości
  • sos czekoladowy
  • ryż do podania
  • kolendra do posypania

 

Sposób wykonania:

 

Udka umyj i dokładnie osusz, a następnie usuń z nich wszystkie kości, by pozostało samo mięso. Przygotuj sos czekoladowy z przepisu podanego powyżej. Marynuj w nim mięso, najlepiej przez całą dobę. Po tym czasie mięso wraz z sosem czekoladowym przełóż do rękawa kuchennego i zapiekaj 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczone mięso podawaj z sypkim ryżem, polane aromatycznym sosem czekoladowym oraz posypane świeżą kolendrą.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.