Jak upiec idealny biszkopt

Biszkopt to ciasto, które z pozoru wydaje się być bardzo proste do przygotowania. Nic bardziej mylnego. To wypiek niezwykle wymagający, który wielu paniom domu przysparza masę problemów. W niejednej kuchni pada odwieczne pytanie – jak upiec biszkopt idealny? Na szczęście istnieje kilka złotych zasad, których przestrzeganie znacznie zwiększa szansę na sukces. Jakie to zasady?

 

Składniki

Najlepsze ciasto na biszkopt składa się z zaledwie trzech składników – mąki, jajek i cukru. Nie ma potrzeby dodawania proszku do pieczenia lub octu (w celu zwiększenia puszystości ciasta), gdyż świeże i odpowiednio przygotowane komponenty w zupełności wystarczą. Jednak aby upiec idealny biszkopt, należy pamiętać o tym, aby jajka były świeże i w temperaturze pokojowej, a mąka sucha i obowiązkowo przesiana. Ilość konkretnych składników jest uzależniona od wielkości tortownicy. W tym przypadku najbardziej znana i powszechna zasada mówi, iż na jedno jajko powinno przypadać po jednej łyżce mąki i cukru. W celu uzyskania biszkoptu kakaowego należy dwie łyżki mąki zastąpić taką samą ilością kakao.

 

Przygotowanie

Pierwszą zasadą przygotowywania idealnego biszkoptu jest używanie czystej i suchej miski. Podstawą wypieku jest solidnie ubita piana z białek, dlatego przy ich oddzielaniu od żółtek warto zachować szczególną uwagę (w białkach nie może znaleźć się nawet najmniejsza odrobina żółtka). Dodatkowo do białek można dodać szczyptę soli, która ułatwia ich ubijanie. Do ubitej na sztywno piany (po odwróceniu miski nie powinna wypadać) należy stopniowo dodawać po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Po każdorazowym dodaniu kolejnej porcji masę należy miksować przez około 30 sekund. Dopiero potem można powoli dodawać przesianą mąkę. Podczas tego ostatniego łączenia składników nie wolno używać miksera (spowoduje on, iż ciasto będzie twarde), a jedynie drewnianą łyżkę. Dodatkowo masę należy mieszać w jedną stronę, delikatnie podnosząc ją od spodu. Mówiąc o przepisie na idealny biszkopt nie wolno też zapominać o tym, iż podczas przygotowywania ciasta nie można ani na moment przerywać pracy. Oderwanie się od tego zajęcia chociaż na krótką chwilę sprawi, iż ciasto opadnie.

Pieczenie

Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto należy przelać do przygotowanej wcześniej formy. Warto przy tym pamiętać, iż forma powinna być wysmarowana tłuszczem lub wyłożona papierem do pieczenia jedynie na dnie. Zabezpieczenie w ten sposób boków tortownicy sprawi, iż na środku biszkoptu utworzy się wybrzuszenie, a samo ciasto słabo wyrośnie i na dodatek opadnie. Równie ważną zasadą jest wcześniejsze nagrzanie piekarnika do 180 stopni – biszkopt powinien do niego trafić bezpośrednio po przygotowaniu. Średni czas pieczenia biszkoptu to około 40 minut. W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika. Jedynie pod koniec wymaganego czasu można delikatnie uchylić drzwiczki i sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Gdy wierzch jest złoty, a patyczek suchy to znak, iż biszkopt jest gotowy.

Wyłączenie piekarnika z gotowym ciastem to nie koniec procesu przygotowywania idealnego biszkoptu. Ostatnim akordem jest rzucenie go w formie na podłogę z wysokości około 50 centymetrów. Nawet jeżeli czynność ta wydaje się niezwykle dziwna, to doświadczone gospodynie domowe przekonują, iż takie rzucanie biszkoptu powoduje odprowadzanie nadmiaru pary wodnej gromadzącej się w cieście, a tym samym zapobiega jego opadaniu. Warto spróbować. Co jednak zrobić, gdy pomimo starań biszkopt i tak okaże się zakalcem? Wcale nie trzeba go wyrzucać. Można z niego przyrządzić bajaderki, keks, mazurek lub wiele innych ciast, które bazują właśnie na nieudanych wypiekach. A po jakimś czasie na pewno nabierze się wprawy w przygotowywaniu idealnego biszkoptu.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.