brownie

Jak upiec brownie krok po kroku

Klasyczne, amerykańskie brownie to spełnienie marzeń każdego czekoladoholika. Intensywne w smaku i niezwykle aromatyczne ciasto to jeden z najwspanialszych, a jednocześnie najprostszych wypieków. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję – leniwy wieczór z książką, spotkanie z przyjaciółmi czy niedzielną kawę z rodziną. Równie świetnie spisuje się na zimno, jak i na ciepło. By wypiek w pełni zachwycał swoim smakiem, warto jednak trzymać się jego receptury. Jak zrobić brownie idealne? Przeczytaj!

 

Krok 1 – naszykuj składniki

 

Jak w każdym przepisie, tak i w tym jak zrobić brownie, konieczne jest skompletowanie niezbędnych składników na ciasto. W przypadku mocno czekoladowego brownie potrzebne będą Ci:

  • 270 g gorzkiej czekolady
  • 115g masła
  • 150 g białego cukru
  • 4 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 60 ml wody
  • 30 g kakao

 

Krok 2 – kąpiel wodna

Aby zrobić brownie, musisz najpierw rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. To ważny etap, który wymaga uwagi i skupienia. Jeśli o nich zapomnisz, czekolada przypali się. W garnku zagotuj wodę, a na nim postaw mniejszą miskę z masłem i czekoladą. Po kilku minutach czekolada powinna być idealnie gładka i pozbawiona grudek. Roztopioną czekoladę odstaw do przestygnięcia, inaczej po wlaniu do pozostałych składników spowoduje ich ścięcie się.

 

Krok 3 – łączenie pozostałych składników

Całe jajka wrzuć do miski i dodaj cukier. Miksuj je do czasu aż staną się jasne i puszyste. Do masy jajecznej dodaj mąkę i całość ponownie zmiksuj. Następnie połącz ciasto z przestudzoną czekoladą i dokładnie wymieszaj. To ważne, by czekolada nie była wtedy ciepła – może to spowodować ścięcie i rozwarstwienie się składników. Dzięki temu wypiek będzie pozbawiony nieprzyjemnych grudek. Pamiętaj, że w brownie lekko klejące brownie otrzymasz tylko wtedy, gdy ograniczysz ilość mąki w stosunku do mąki i czekolady. W przeciwnym razie wyjdzie Ci klasyczny murzynek.

Krok 4 – pieczenie brownie

Ciasto czekoladowe przełóż do dokładnie posmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. W ten sposób brownie nie będzie przywierać do spodu, a jednocześnie brzegi ciasta będą odpowiednio zapieczone. Im większa forma, tym niższe i bardziej równomiernie wypieczone będzie Twoje ciasto. Rozprowadzoną masę w foremce przełóż teraz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 20-25 minut. Gotowe ciasto powinno mieć suchy wierzch i lekko wilgotny środek, który możesz sprawdzić za pomocą patyczka. Jeśli chcesz zrobić brownie z mocno płynnym wnętrzem, czas pieczenia skróć o 5 minut.

Krok 5 – dekorowanie

Chcesz zadbać o odpowiednie wykończenie przygotowanego wypieku? Gotowe brownie udekoruj jeszcze pyszna polewą czekoladową. W końcu dobrej czekolady nigdy za wiele! 100 g deserowej czekolady rozpuść z dodatkiem śmietanki. Błyszczącą i aksamitną polewą pokryj dokładnie wierzch lekko ciepłego jeszcze ciasta. Brownie podawaj z gałką ulubionych lodów waniliowych, z bitą śmietaną lub zapijaj gorącym mlekiem.

 

Wiesz już jak zrobić brownie idealne! Gotowy do kulinarnych eksperymentów o mocno czekoladowym smaku? Powodzenia i smacznego!

 

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.