Jak upiec bezglutenowe ciasteczka?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Od czasu do czasu łapie Cię ochota na coś słodkiego? Zawsze wtedy, zamiast sięgać po gotowe wyroby ze sklepu, możesz upiec proste ciasteczka, które zaspokoją Twój głód. Wystarczy sprawdzony przepis, kilka łatwo dostępnych składników i porcja własnoręcznie upieczonych ciastek gotowa. Przekonaj się, że pozbawione glutenu, zdrowe przekąski są naprawdę pyszne!

Pomarańczowe kokosanki

 

Kruche na zewnątrz i miękkie w środku – kokosanki z poniższego przepisu to nie lada gratka dla wszystkich bezglutenowych łasuchów. Już podczas ich pieczenia, rozchodzące się po całym domu aromat kokosa i pomarańczy, zachęca do zjedzenia tej zdrowej przekąski. Nic więc dziwnego, że ciasteczka znikają jeszcze na ciepło!

 

Potrzebne składniki:

 

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 4  łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • wyciśnięty sok z pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie składniki podane wyżej zagnieść razem na ciasto. Jeśli wciąż będzie za suche – dodać nieco więcej soku, a kiedy za mokre – mąki. Gdy masa ciasteczkowa będzie elastyczna, odrywaj z niej kawałek po kawałku i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszcz każdą z nich i połóż na papierze do pieczenia. Ciasteczka piecz w 170 stopniach przez 25 minut.

 

Zdrowa przekąska z fasolą

 

Bezglutenowe ciasteczka kakaowe to zdrowa przekąska, którą możesz zabrać ze sobą do pracy, do szkoły, a nawet na wycieczkę. Sycące ciastka dodają energii, a jednocześnie możesz sięgać po nie bez obaw. W ich składzie znajdziesz wyłącznie wartościowe składniki.

 

Potrzebne składniki:

 

  • ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • puszka czerwonej fasoli
  • 100 g suszonych daktyli
  • 200 ml szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka kakao

 

Sposób przygotowania:

 

Aby przygotować tą zdrową przekąskę, kilka godzin wcześniej namocz daktyle. Kaszę zmielić drobno na mąkę. Zblendować razem daktyle, fasole, mleko i kakao, a następnie połączyć z mąką gryczaną. Gotowe ciasto nakładać łyżką na papier do pieczenia i na nim lekko spłaszczać z pomocą zwilżonej wodą łyżki. Ciasteczka piecz z każdej strony po 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

 

Ciasteczka owsiane

 

Błyskawiczne ciasteczka owsiane to doskonały sposób, gdy dopada nas ochota słodką, a jednocześnie zdrową przekąskę. Nie znajdziesz w nich nie tylko glutenu, ale też tłuszczu, cukru i jajek – samo dobro!

 

Potrzebne składniki:

 

  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 1 kubek płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania:

 

Obrane ze skórki banany przełóż do miski i rozgnieć widelcem na jednolitą papkę. Wymieszaj je dokładnie z płatkami i cynamonem. Ręcznie uformuj okrągłe ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem. Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut,

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.