Jak dopasować temperaturę pieczenia ciast?

Odpowiednie składniki i umiejętne ich połączenie to nie wszystko. Ogromną rolę w pieczeniu ciast odgrywa czas, w którym powinny spędzić one w piekarniku. A ten zależy od wielu czynników, przede wszystkim – rodzaju przygotowywanego wypieku. Inaczej piecze się się sernik, inaczej ciasta kruche, a jeszcze inaczej ciasta drożdżowe. Przygotowaliśmy dla Ciebie małą ściągę, dzięki której zapomnisz o kulinarnych wpadkach!

Ciasta kruche

 

Z ciasta kruchego powstają takie przysmaki jak ciasteczka, tarty, tartaletki, rogaliki oraz spody do ciast owocowych, w tym popularnej szarlotki. By cieszyć się ich smakiem, ciasto kruche należy piec w temperaturze 180-200 stopni przez od 20 do 30 minut. Ciasto półkruche na wszelkiego rodzaju rolady, pieczemy ten sam czas, choć w nieco wyższej temperaturze – nawet do 220 stopni. Zbyt niska temperatura pieczenia spowoduje rozlanie się i zdeformowanie wypieku. Po wyjęciu z piekarniku będzie on zwyczajnie niejadalny. Zbyt wysoka temperatura może wpłynąć na ostateczny smak ciasta i obniżyć jego wartości odżywcze, dlatego warto trzymać się zakresu podanego wyżej.

 

Ciasta drożdżowe

 

Ciasto drożdżowe ma wiele zastosowań. Przede wszystkim służy ono do wyrobu różnego rodzaju bab, ciastek z owocami, strucli makowej, pasztecików, drożdżówek, pączków i racuchów. Na drożdżach rośnie też spód do pizzy. Gwarancją udanego wypieku jest trzymanie go w rozgrzanym do 160-180 stopni piekarniku przez czas od 15 do 50 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości wypieku. Ciasto drożdżowe pod wpływem zbyt wysokiej temperatury zamieni się w przypalony z wierzchu zakalec. Ryzyko zakalca istnieje też przy pieczeniu w za niskiej temperaturze. W jej przypadku ciasto wymaga też dłuższego pieczenia, co z kolei sprawia, że końcowy wyrób jest bardzo suchy.

 

Ciasta biszkoptowe

 

Ciasto biszkoptowe pełni zwykle rolę bazy do tortów oraz ciast z galaretką. By uzyskać efekt puszystego ciasta, należy piec je w temperaturze od 160 do 180 stopni przez 15-30 minut. I tu źle dobrana temperatura może zamienić wypiek w nieudany deser, a my będziemy musieli obejść się jego smakiem. Zbyt gorące powietrze piekarnika spowoduje bowiem nadmierne przypieczenie ciasta, a zimne – opadanie tuż po wyciągnięciu.

 

Ciasto francuskie

 

Rozwarstwiające się podczas pieczenia ciasto francuskie najczęściej wykorzystywane jest do takich wyrobów jak croissanty, rożki, grzebienie, paszteciki, koperty i inne. W ich środku może znajdować się słodkim lub wytrawny farsz. Wydobycie walorów smakowych ciasta francuskiego możliwe jest dzięki pieczeniu go w wysokiej temperaturze – 250 stopni przez 15-30 minut. Uwaga – ciasto francuskie dość szybko się przypala. Jeśli zależy nam na szybkim jego przypieczeniu, nie podnośmy temperatury, bo w efekcie cały wypiek spali się i wyląduje w koszu. Efektem zbyt niskiej temperatury będzie z kolei wypiek pozbawiony charakterystycznych warstw.

 

Sernik

 

Sernik to tradycyjne ciasto świąteczne, choć jego smak zachwyca nas przez okrągły rok. By wypiek był puszysty i lekki, powinien być odpowiednio upieczony. Przy temperaturze pieczenia 160 stopni czas pieczenia to 1,5 godziny. Sernik pieczony w 180 stopniach będzie gotowy już po godzinie. W wyższych temperaturach sernik narażony jest na zbytnie przypalanie i przesuszenie. Można przyjąć, że im niższa temperatura, tym sernik równiej rośnie.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.