Ciasto z warzywami – propozycja na jesień

Uwielbiasz słodkie wypieki? Chcesz wprowadzić nieco nowości w swoim jesiennym menu? Postaw  na niebanalne ciasta z warzywami. Tak, tak – to nie pomyłka! Z pomocą popularnych warzyw przygotujesz wyjątkowo wilgotne wypieki, które na dłużej zachowują swoją świeżość. A przy okazji zaskoczą wszystkie osoby, które będą miały okazję się nimi delektować. Zobacz nasz propozycje na jesienne wypieki!

Warzywne wypieki – dlaczego warto po nie sięgać?

 

O tym jak ważną rolę warzywa pełnią w naszej codziennej diecie wie chyba każdy. Nie wszyscy mamy jednak świadomość potencjału, jaki tkwi w zwykłej cukinii, buraku czy marchewce, jeśli chodzi o słodkie wypieki. Tymczasem jak się okazuje, ciasta z warzywami są o wiele bardziej wilgotne od tych z owocami. Oprócz tego dłużej w porównaniu z nimi pozostają świeże. Co najciekawsze – warzywa w ciastach są zupełnie niewyczuwalne. Nie musisz się obawiać, że w wypieki zaserwowanym do niedzielnej kawy dominować będzie smak warzywa. To dobry sposób, by warzywa przemycić do diety małych niejadków. Jedno jest pewne – słodki placek z warzywem na pewno zachwyci Twoich bliskich i znajomych.

 

Ciasta z warzywami – garść pysznych inspiracji

 

Ciasta z warzywami to propozycja nie tylko dla miłośników słodkości, którzy próbują zrzucić nadprogramowe kilogramy. Warzywne wypieki przypadną do gustu każdemu fanowi udanych kulinarnych eksperymentów. Gotowy? Do dzieła. Gwarantujemy, że na stałe zagoszczą one w Twoim domu!

 

Aromatyczne ciasto marchewkowe z orzechami

Potrzebne składniki:

 

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 4 jajka
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g białej czekolady
  • garść orzechów włoskich

 

Sposób wykonania:

 

Umytą i obraną marchewkę zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Orzechy posiekaj dość drobno. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z cynamonem. Masło rozpuść i lekko przestudź. Jajka utrzyj razem z cukrem na puszystą masę. Miksując, powoli dodawaj roztopione masło, marchewkę i orzechy, a następnie mąkę. Dokładnie wymieszane ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto marchewkowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu udekoruj je polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

 

Rozgrzewające korzenne ciasto dyniowe

 

Potrzebne składniki:

 

  • 150 g upieczonej i startej dyni
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób wykonania:

 

Żółtka jaj oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaj do nich żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Sypkie składniki dodaj wraz ze startą dynią do utartego masła. Całość wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem formy. Piecz godzinę w 170 stopniach.

 

Buraczane brownie na ponure jesienne dni

 

Potrzebne składniki:

 

  • 4 małe ugotowane buraki
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

 

Sposób wykonania:

 

Buraki, jajka, kakao, cukier, cynamon i szczyptę zoli zmiksuj ze sobą na gładką masę. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz drobno posiekaną czekoladą. Dodaj je do buraczanej masy. Dobrze wymieszane ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zapiekaj 25 minut w 180 stopniach.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.