Aromatyczna tarta serowa

Pyszna zarówno na słodko, jak i na wytrawnie – francuska tarta. Sekret jej smaku tkwi w idealnym cieście, powstającym z mąki, masła, jajek, cukru i soli połączonych ze sobą w odpowiednich proporcjach. Umiejętnie przygotowany spód do tarty powinien należy wyrabiać szybko, a przed zapieczeniem schłodzić. Wtedy tarta smakuje najlepiej. Dziś polecamy ją w dwóch serowych odsłonach. Zobacz, jak zrobić tartę doskonałą!

Ciasto na tartę w kilku krokach

 

Składniki na słodki spód: 250 g mąki, 125 g zimnego masła, 2 łyżki cukru, 1 jajko, szczypta soli.

 

Składniki na słony spód: 250 g mąki, 125 g zimnego masła, 1 jajko, 1 łyżeczka soli.

 

Do miski wsyp mąkę i dodaj masło, posiekaj je nożem na drobne kawałki. Do słodkiej tarty dodaj cukier, do słonej -sól. Następnie dodaj jajko i szybko ugnieć ciasto. Pamiętaj, by jak najkrócej dotykać ciasto dłońmi – pod wpływem temperatury zacznie się roztapiać i straci swoją strukturę. Owiń je folią i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Lekko nakłuj ją widelcem, dzięki czemu spód nie podniesie się w czasie pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut. Przed nałożeniem farszu, dokładnie wystudź spód, by uniknąć zakalca.

 

Tarta serowa – jak zrobić tartę na słodko?

 

Ciasto na tartę gotowe. Czas na przygotowanie pysznego nadzienia na bazie serka mascarpone i świeżych owoców. Co najlepsze, nie wymaga ono późniejszego pieczenia. Doskonale sprawdzi się więc jako poczęstunek na wizytę niezapowiedzianych gości lub słodki podwieczorek dla dzieci.

 

Potrzebne składniki: 250 g serka mascarpone, 100 ml śmietany kremówki, 3 łyżki galaretki cytrynowej, 150 g jagód.

 

Galaretkę cytrynową rozpuść w wodzie i nieco ostudź. Śmietanę ubij, wymieszaj z serkiem mascarpone i galaretką. Masę wyłóż następnie na upieczony spód do tarty. Na wierzchu ułóż umyte i osuszone jagody. Tartę wstaw do lodówki, by nieco stężała

 

Tarta serowa – jak zrobić tartę na słono?

 

Tarta na słono to przysmak, który możesz podać na kolację dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczna i sycąca, dzięki mieszance trzech różnych serów i dodatkowi świeżych ziół. Po prostu pyszna!

Sprawdź, jak zrobić tartę:

Potrzebne składniki: 400 g serów – np. pleśniowy, mozzarella i kozi, 3 jajka, 150 ml mleka, 100 ml śmietany kremówki, bazylia, oregano, sól, pieprz.

 

Sery pokrój w plastry lub zetrzyj na tarce. Jajka roztrzep z mlekiem i śmietaną. Dopraw solą, pieprzem, dodaj bazylię i oregano. Ciasto na tartę przykryj serami, a następnie zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekaj 30 minut do zarumienienia się wierzchu. Aromatyczną tartę podawaj natychmiast.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.