Aromatyczna tarta serowa

Pyszna zarówno na słodko, jak i na wytrawnie – francuska tarta. Sekret jej smaku tkwi w idealnym cieście, powstającym z mąki, masła, jajek, cukru i soli połączonych ze sobą w odpowiednich proporcjach. Umiejętnie przygotowany spód do tarty powinien należy wyrabiać szybko, a przed zapieczeniem schłodzić. Wtedy tarta smakuje najlepiej. Dziś …

Jak dopasować temperaturę pieczenia ciast?

Odpowiednie składniki i umiejętne ich połączenie to nie wszystko. Ogromną rolę w pieczeniu ciast odgrywa czas, w którym powinny spędzić one w piekarniku. A ten zależy od wielu czynników, przede wszystkim – rodzaju przygotowywanego wypieku. Inaczej piecze się się sernik, inaczej ciasta kruche, a jeszcze inaczej ciasta drożdżowe. Przygotowaliśmy dla …

Ciasto z warzywami – propozycja na jesień

Uwielbiasz słodkie wypieki? Chcesz wprowadzić nieco nowości w swoim jesiennym menu? Postaw  na niebanalne ciasta z warzywami. Tak, tak – to nie pomyłka! Z pomocą popularnych warzyw przygotujesz wyjątkowo wilgotne wypieki, które na dłużej zachowują swoją świeżość. A przy okazji zaskoczą wszystkie osoby, które będą miały okazję się nimi delektować. …

Jak upiec bezglutenowe ciasteczka?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Od czasu do czasu łapie Cię ochota na coś słodkiego? Zawsze wtedy, zamiast sięgać po gotowe wyroby ze sklepu, możesz upiec proste ciasteczka, które zaspokoją Twój głód. Wystarczy sprawdzony przepis, kilka łatwo dostępnych składników i porcja własnoręcznie upieczonych ciastek gotowa. Przekonaj się, że pozbawione glutenu, zdrowe …