Zdrowe i pomysłowe kanapki do szkoły

Rok szkolny za pasem, a Ty wciąż nie masz pomysłu na drugie śniadania dla swojego dziecka? Twój maluch wraca ze szkoły z przygotowywanymi mu rano kanapkami z szynką i serem? Sprawdź nasze przepisy na oryginalne i pożywne śniadania, które wprowadzą prawdziwą rewolucję w lunch boxie Twojej pociechy. Gwarantujemy, że te proste, smaczne i zdrowe kanapki w nowej odsłonie pokocha nawet największy niejadek!

 

Tortilla z łososiem i twarożkiem

Ryby odgrywają niezwykle istotną rolę w żywieniu dzieci, dlatego tak ważne jest dodawanie ich również do śniadania. By urozmaicić szkolny posiłek, zamiast tradycyjnego chleba użyj placków tortilli. Są nie tylko smaczne, ale i łatwe w transporcie.

Potrzebne składniki

  • 2 placki razowej tortilli
  • kilka plasterków wędzonego łososia
  • serek kanapkowy
  • rukola

Sposób przygotowania

Podpieczone na patelni placki tortilli posmaruj kremowym serkiem. Na ich wierzchu ułóż liście rukoli i plasterki wędzonego łososia. Następnie zwiń wrapy i każdy z nich przekrój na dwie części.

 

Muffinki ze szpinakiem i fetą

Szpinak to cenne źródło żelaza, witamin i soli mineralnych. Choć dzieci zwykle za nim nie przepadają, warto „przemycać” im szpinak w niebanalnej formie. Na przykład w postaci lubianych przez maluchy muffinek.

Potrzebne składniki

  • 2 szklanki mąki razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • szklanka posiekanych liści szpinaku
  • 50 g serca feta
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

W jednej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Osobno wymieszaj mleko, olej i jajka. Suche składniki dodaj następnie do mokrych. Dorzuć posiekany szpinak, fetę oraz przeciśnięty przez praskę szpinak. Masę na babeczki dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i przełóż do foremek. Zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Kakaowe naleśniki z bananem

Kakao poprawia koncentrację, banan – poprawia pamięć. Oba składniki tworzą kombinację niezwykle ważną w prawidłowym rozwoju każdego dziecka. By dostarczyć je  maluchowi przygotuj mu na drugie śniadanie kakaowe naleśniki z bananem.

Potrzebne składniki

Ciasto

  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/3 szklanka mleka
  • 30 g czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • ½  łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 2 banany
  • 50 ml mleka
  • 100 g serka homogenizowanego
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

W podgrzanym mleku rozpuść kakao. Po przestudzeniu, dodaj mąkę, masło, jajka, cukier i sól. Zmiksuj do połączenia składników. Naleśniki smaż na niewielkiej ilości oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Banany skrop cytryną, dodaj mleko i serek, a następnie zmiksuj na gładką masę. Bananowym nadzieniem posmaruj gotowe naleśniki.

 

Chrupiące batoniki

Dzieci uwielbiają słodycze. Zamiast łakoci ze szkolnego sklepiku Twoje dziecko może zabierać ze sobą z domu zdrowe ciasteczka owsiane. By podnieść ich wartość odżywczą dodaj do orzechy, pestki lub suszone owoce, w których znajdują się ważne witaminy i minerały.

Potrzebne składniki

  • 200 g zmielony płatków owsianych
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 20 suszonych owoców goi
  • 20 g pestek dyni
  • 20 g pestek słonecznika
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wymieszaj razem w dużej misce, a następnie przełóż na blachę i ugnieć na równą warstwę. Zapiekaj w temperaturze 135 stopni przez 25 minut. Po wyciągnięciu pokrój gotową masę na mniejsze batoniki. By zapobiec ich kruszeniu, zapakuj je w brązowy papier.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.