Romantyczna kolacja we dwoje – propozycje menu

Przed tobą organizacja kolacji we dwoje? Nie wiesz jakimi daniami zaskoczyć ukochanego lub ukochaną? Wspólne chwile wymagają wyjątkowej oprawy. Zapalone świece, klimatyczne oświetlenie, elegancko zastawiony stół, a na nim wytrawne czerwone wino… i pyszne jedzenie. Zainspiruj się naszymi przepisami, dzięki którym przez żołądek trafisz do serca swojej drugiej połówki!

Wieczór z partnerem może dać Wam więcej radości niż niejeden materialny prezent. Romantyczna randka nie musi też sprowadzać się do wizyty w restauracji. Z powodzeniem zaaranżujesz ją w domowym zaciszu. Wystarczą chęci, odrobina czasu i szczypta kreatywności, by od zera stworzyć niezapomniane spotkanie przy stole z ukochaną osobą.  Zgodnie z zasadą, że dania na romantyczną kolację powinny być jednocześnie pyszne i lekkie, mamy dla ciebie kilka ciekawych pomysłów, które możesz wykorzystać przy nadchodzącej okazji.

 

Przystawka – roladki z wędzonego łososia

 

Do przygotowania przystawki potrzebujesz: 200 g wędzonego łososia, 150 g serka kremowego, 1 cytrynę, ½ pęczka świeżego koperku (opcjonalnie suszonego), sól i pieprz.

 

Przygotowanie przystawki zacznij od doprawienia kremowego serka solą i pieprzem. Plastry wędzonego łososia rozłóż, skrop sokiem z cytryny i posyp koperkiem. Każdy z nich posmaruj serkiem, a następnie zawiń w rulonik. Gotowe roladki ułóż na talerzu i udekoruj koperkiem.

 

Danie główne – krewetki po tajsku

 

Do przygotowania dania głównego potrzebujesz: 200 g sporych krewetek, 100 ml mleczka kokosowego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju kokosowego, mała papryczka chilli, imbir, curry, sól, pieprz. Do podania 120 g ryżu.

 

Przygotowanie dania głównego zacznij od rozmrożenia krewetek i doprawienia ich solą i pieprzem. W międzyczasie zacznij gotować ryż. Na oleju podsmaż posiekaną drobno papryczkę, ciągle mieszając dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć krewetki i wlej sos sojowy. Wymieszane składniki duś ze sobą około 15 minut. Następnie do dania wlej mleczko kokosowe, dopraw curry.

 

Deser – fondue czekoladowe

 

Przystawka i danie główne z pewnością podgrzały już atmosferę spotkania. By podnieść ją o kolejne stopnie, przygotuj rozpływający się w ustach deser. Na romantycznej kolacji zaserwuj bliskiej osobie aksamitne  fondue czekoladowe – deser wręcz stworzony dla zakochanych.

 

Do przygotowania fondue czekoladowego potrzebujesz: 1 gorzkiej czekolady, 125 ml śmietanki, chilli, owoców – truskawek, bananów, kiwi lub innych.

 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietanką, dopraw szczyptą chilli, które podkręci smak deseru. By fondue czekoladowe zachowało swoją płynną konsystencję, do kociołka wstaw zapaloną świeczkę. Na małe widelczyki nabijajcie małe kawałki owoców i rozkoszujcie się ich smakiem.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.