Pomysł na tort urodzinowy dla mamy

Zbliżają się urodziny Twojej mamy? Chcesz sprawić jej słodką niespodziankę, która na długo zapadnie jej w pamięci? Przygotuj dla niej tort, będący wyrazem wdzięczności i miłości. Żaden inny prezent, nie wyrazi Twoich uczuć tak dobrze jak wysiłek włożony w wyjątkowy deser podarowany jej w wyjątkowym dniu urodzin. W końcu najlepsze prezenty, to te od serca. Zobacz nasze porady, z pomocą których przygotujesz idealny tort dla mamy!

Jaki tort dla mamy?

 

Klasyczny tort składa się z warstw biszkoptu – śmietankowego lub kakaowego. Te następnie przekłada się kremem z ubitej śmietany kremówki, kremem budyniowym lub na bazie serka mascarpone z owocami. Słodkie dzieło wieńczy dekoracja, którą wykonuje się z polewy czekoladowej, bitej śmietany czy owoców. Latem doskonale sprawdzają się lekkie torty bezowe, torty na zimno, a nawet torty lodowe. Przygotowując tort dla mamy warto postawić na ponadczasową klasykę – aksamitny tort czekoladowy, który wręcz rozpływa się w ustach.

 

Tort dla mamy krok po kroku

 

Krok 1. Biszkopt czekoladowy

 

Składniki na biszkopt czekoladowy:

 

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/5 tabliczki czekolady
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Do miski wbij jajka i wsyp cukier i ubij je na „kogel-mogel”. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do masy jajecznej, dodaj kakao, posiekaną drobno czekoladę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz za pomocą miksera na wolnych obrotach. Ciasto na biszkopt przelej do formy wysmarowanej masłem, a następnie piecz około 30 minut w 180 stopniach.

 

Krok 2. Masa czekoladowa

 

Składniki na masę czekoladową:

 

  • 2 gorzkie czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Upieczony i przestudzony biszkopt podziel na 3 warstwy. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a gdy przestygnie, dodaj ją do ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj.

Zobacz przepis na krem czekoladowy do tortu.

 

Krok 3. Przekładanie tortu

 

Składniki na nadzienie:

 

  • masa czekoladowa
  • dżem porzeczkowy
  • ½ szklanki likieru amaretto

 

Każdą z warstw biszkoptu nasącz w likierze amaretto. Następnie posmaruj dżemem porzeczkowym i kremem czekoladowym. Przykryj go drugą warstwą, powtórz czynność i przykryj trzecim krążkiem. Boki biszkoptu pokryj kremem czekoladowym.

 

Krok 4. Krem do dekoracji

 

Składniki na krem:

 

  • 200 ml śmietanki 36 %
  • 1 sucha galaretka w wybranym kolorze
  • 50 ml wrzątku

 

Śmietanę ubij. Przygotuj galaretkę, zużywając do tego znacznie mniej wody niż w przepisie – maksymalnie 50 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaną galaretkę nieco przestudź i dodaj do ubitej śmietany. Zmiksuj je ze sobą, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego. Z jego pomocą udekoruj tort dla mamy.

 

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.