Jak nie przytyć w Tłusty Czwartek

Tłusty czwartek to święto każdego łasucha i koszmar niemal każdego dietetyka. Przysmaki, jakie spożywamy wtedy w dużej ilości, nie sprzyjają temu aby utrzymać prawidłową wagę. Ilość kalorii w jednej porcji jest ogromna, a żeby się o tym przekonać wystarczy poszukać informacji o tym, ile czasu trzeba by na przykład biegać, aby spalić jednego pączka. Co więc zrobić, aby nie odmawiać sobie przyjemności, ale z drugiej strony nie mieć zbyt dużych wyrzutów sumienia?

Dietetyczne wersje klasycznych łakoci

W tłusty czwartek klasycznie objadamy się pączkami oraz chrustami inaczej nazywanymi faworkami. Ilości jakie pochłaniamy są duże, więc potem jest problem z ich zrzuceniem. W czasach kiedy rodziła się ta tradycja ludzie nie mieli tego problemu, gdyż po tłustym czwartku następował okres restrykcyjnego postu. Obecnie okres postu nawet dla wierzących nie oznacza żywieniowych restrykcji, dieta również niewiele się zmienia. Powinniśmy zatem dążyć do tego, aby spożywane słodkości było jak najmniej kaloryczne.

Jak zrobić faworki i pączki w wersji dietetycznej?

Istnieją dwie główne metody na odchudzenie faworków oraz pączków. Pierwszą jest zastąpienie smażenia pieczeniem. Drugą jest zastąpienie składników tradycyjnych mniej tłustymi odmianami.

– pieczenie: pieczenie pączków oraz faworków wydaje się dość egzotyczne, ale nie ma w tym nic trudnego. Wystarczy nieco zmienić proporcje w cieście, aby było mniej lesiste. Pieczenie może dać największy efekt, gdyż większość kalorii jaka znajduje się w pączkach i chrustach, pochodzi właśnie z tłuszczu jakim nasiąkają w trakcie smażenia.

– zamiana składników: dla osób, które nie wyobrażają sobie pączków oraz faworków inaczej przyrządzanych jak poprzez smażenie, pozostaje zmienienie składników. Klasycznie rekomenduje się wymianę śmietany na jogurt naturalny. W przypadku faworków można również całkowicie zrezygnować z masła i oleju. Faworki wychodzą pyszne i tylko nieznacznie różnią się w smaku od klasycznych. W przypadku pączków ciężko jest zrezygnować z masła i oleju, ale można spróbować zrobić ciasto na bazie puree z batatów.

Sprawdź również: jak zrobić faworki w wersji klasycznej

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.