5 pomysłów na dania sylwestrowe

Noc sylwestrowa zbliża się wielkimi krokami. Tym razem spędzisz ją w roli gospodarza imprezy? Chcesz, by zaproszeni na nią goście wkroczyli w 2018 rok ze smakiem? Zadbaj o przygotowanie odpowiedniego menu na Sylwestra. W końcu udana zabawa to nie tylko alkohol, ale i jedzenie, będące pysznym zwieńczeniem kończącego się roku. Zobacz, jakie przekąski na imprezę przygotujesz szybko i bez trudu, wprawiając w zachwyt gości!

Menu na Sylwestra – o czym pamiętać?

 

Z pewnością zastanawiasz się, jak skomponować menu na Sylwestra. Ostatnia impreza w roku rządzi się swoimi prawami. Czas dzielący nas od północy najlepiej wypełnią przekąski – koreczki, babeczki, mini kanapeczki i nie tylko. Ich ogromną zaletą jest prostota i szybkość przygotowania. Dzięki nim możesz mieć pewność, że zamiast w kuchni, imprezę spędzisz w gronie przyjaciół i znajomych. Niepozorne przekąski na imprezę, choć łatwe, nie muszą być mało efektowne. Wręcz przeciwnie – diabeł tkwi w szczegółach, a w tym przypadku w ich wyrafinowanym smaku i estetycznym podaniu. Pamiętaj, by na stole zagościły zarówno przysmaki na zimno, jak i na ciepło, które zaspokoją głód gości i dodadzą im energii do zabawy przez całą noc. Nie zapomnij też o słodkim akcencie – słodkie przekąski to obowiązkowa pozycja na każdej imprezie. Poniżej znajdziesz najciekawsze naszym zdaniem przepisy, których nie może zabraknąć w menu na Sylwestra.

 

Przekąski na imprezę – nasze propozycje

 

  1. Meksykańskie tortille

 

Tradycyjne meksykańskie tortille – pszenne lub kukurydziane placki, to doskonała alternatywa dla oklepanych kanapek. Najlepiej, gdy chrupiące placki przygotujesz samodzielnie. Możesz to zrobić kilka dni przed imprezą, a następnie przechowywać je w zamrażarce. Z czym podawać tortille? Wystarczą kawałki grillowanego kurczaka, soczyste pomidorki koktajlowe, zielony ogórek, fasola, kukurydza i sałata. Wszystkie składniki zawiń w podgrzany na patelni placek. Tortille serwuj z sosami – najlepiej sprawdzi się klasyczny sos ziołowy oraz kontrastujący z nim sos chilli.

 

  1. Paluchy drożdżowe

 

Zakręcone paluszki z ciasta drożdżowego to przekąska wręcz stworzona z myślą o imprezach. Ich jedzenie nie wymaga zasiadania przy stole, co ma znaczenie podczas każdej udanej zabawy. Gwarantujemy, że zaproszenie goście będą sięgać po nie między kolejnymi tańcami. Chrupiące paluchy wystarczy uformować z podstawowego ciasta drożdżowego wymieszanego z ziołami – bazylią i oregano. Pokrojone, skręcone i posypane startym serem najlepiej smakują tuż po wyciągnięciu z piekarnika. Świetnym dodatkiem będzie do tej przekąski na imprezę będzie lekki sos jogurtowy.

 

  1. Mini pizze

 

W menu na Sylwestra zaplanuj przynajmniej jedno danie na ciepło. Na szczęście, nie musisz przyrządzać czasochłonnych potraw. Apetyt gości z całą pewnością zaspokoją miniaturowe pizze z ciasta francuskiego. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy, że lekko rozwałkowane ciasto pokroisz na kwadraty. Każdy z nich posmaruj sosem pomidorowym z ziołami, połóż na nim kilka plasterków mozzarelli i szynki długo dojrzewającej, a następnie wstaw do piekarnika. Wyjmij je, gdy ser się rozpuści. Podawaj jeszcze ciepłe!

 

  1. Muffinki

 

To nie koniec przekąsek na słono. Mamy dla Ciebie jeszcze jedną, sprawdzoną propozycję, która na pewno spotka się z entuzjazmem gości. Tym razem są to muffinki – wyjątkowo nie słodkie, a wytrawne. Ich ogromną zaletą jest to, że tak samo pysznie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki temu możesz zaserwować je na początku imprezy. Z czasem będą równie smaczne, choć najpewniej znikną z talerzy w mgnieniu oka. By je przygotować, wymieszaj ciasto bazowe na muffinki ze świeżym, podsmażonym z czosnkiem, szpinakiem i serem feta. Dopraw do smaku i wstaw do piekarnika.

 

  1. Owoce w czekoladzie

 

Wytrawne przekąski na imprezę już gotowe. Czas na coś słodkiego. Jaki deser idealnie sprawdzi się w menu na Sylwestra? Impreza kończąca rok nierozerwalnie wiąże się z szampanem. A jak szampan to i truskawki. Najlepiej w czekoladzie! By je przygotować, umyj i osusz owoce, a następnie zamocz je w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej. Odstaw j na czas zastygnięcia polewy, a następnie ułóż na talerzu i podaj gościom.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.