Coś z niczego, czyli jak przygotować menu na nieplanowaną imprezę

Znajomi mieli ochotę na spontaniczne spotkanie w Twoim domu? A może przejeżdżająca obok rodzina postanowiła złożyć Ci wizytę bez uprzedzenia? Choć nieplanowane odwiedziny mogą przerodzić się w świetną imprezę, zwykle są one źródłem sporego stresu dla gospodarza. Nawet jeśli Twoja lodówka świeci pustkami, nie musisz serwować swoim gościom paluszków czy krakersów. Dzięki tym przepisom wyczarujesz pyszne, a przede wszystkim ekspresowe menu imprezowe z prostych produktów!

 

Błyskawiczne przystawki

Zimne przystawki to świetny wstęp do każdej, nawet nieplanowanej imprezy.

Ich przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę. Jednocześnie zaspokoisz dzięki nim lekki głód u niezapowiedzianych gości, znajdując czas na przebranie się czy zrobienie makijażu. Jako błyskawiczne przystawki świetnie sprawdzą się proste kanapki i sałatki, na które przepisy prezentujemy poniżej.

 

Kanapki w hiszpańskim stylu

Potrzebne składniki

  • pieczywo – bagietka lub grubo krojony chleb
  • szynka parmeńska, chorizo lub salami
  • roszponka lub rukola
  • suszony pomidor
  • gorzka czekolada
  • oliwa z oliwek
  • chilli

Sposób przygotowania

Bagietkę lub chleb pokrój na grube kromki, a następnie podpraż lekko na suchej patelni. Gorzką czekoladę rozpuść z chilli w kąpieli wodnej, a następnie wylej na papier do pieczenia, rozprowadzając na cienką warstwę. Papier z czekoladą przestudź w lodówce. Po wyjęciu szpatułką ściągaj plastry czekolady i układaj na ciepłym pieczywie. Gdy czekolada lekko się stopi, połóż na niej szynkę, chorizo lub salami, suszone pomidory oraz kilka listków sałaty. Hiszpańską kanapkę skrop oliwą z oliwek.

 

Pomarańczowa sałatka

Potrzebne składniki

  • 1 opakowanie sałaty – rukoli, cykorii lub innej
  • 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią
  • 1 duża pomarańcza
  • połówka cytryny
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • musztarda
  • sól i pieprz

Do umytej i osuszonej sałaty dodaj pokrojoną w grubą kostkę pomarańczę oraz pokrojone plastry niebieskiego sera. Z połówki wyciśniętej cytryny, odrobiny oliwy z oliwek, łyżki miodu, łyżki musztardy oraz szczypty soli i pieprzy przygotuj sos. Sałatkę przełóż do naczynia, na wierzchu polej przygotowanym sosem.

 

Obiad w kwadrans

Gdy nieplanowane spotkanie zamienia się z długą imprezę, nie obędzie się bez przygotowania głównego dania. Na szczęście nie musisz uciekać się do zamawiania pizzy. Dzięki naszym inspiracjom, zaskoczysz swoich gości niebanalnymi potrawami, na przygotowanie których nie poświęcisz większości wieczoru.

 

Krem z pomidorów

Potrzebne składniki

  • pomidory w puszce
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • sól i pieprz, chleb

Sposób przygotowania

W niewielkim rondelku podgrzej oliwę, a następnie podsmaż pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodaj do niego pomidory. Kiedy zupa się zagotuje dodaj do niej sól, pieprz i bazylię.

Całość zmiksuj na krem. Zupę podawaj z grzankami z chleba.

Słodko-ostre chili con carne

Potrzebne składniki

  • mięso mielone
  • pomidory w puszce
  • czerwona fasola
  • kukurydza konserwowa
  • cebula
  • gorzka czekolada
  • olej kokosowy
  • chilli
  • sól i pieprz
  • nachosy

Sposób przygotowania

Pokrojoną cebulę podsmaż do miękkości na oleju kokosowym. Dodaj do niej pomidory, chilli, sól, pieprz i 5 kostek czekolady. Duś razem przez 10 minut. Na osobnej patelni podsmaż w tym czasie mięso. Do warzyw dodaj kukurydzę i fasolkę. Gotowe mięso przełóż do sosu, wymieszaj i podawaj. Do nakładania chilli con carne świetnie sprawdzą się nachosy.

 

Desery last minute

Nic nie osłodzi wspólnych chwil z rodziną lub znajomymi tak jak słodki deser z czekoladą. Będzie on zwieńczeniem nieplanowanego spotkania, a jednocześnie kolejnym dowodem Twoich kulinarnych umiejętności. Przedstawione przez nas przepisy na ostatnią chwilę przede wszystkim jednak nie odciągną Cię na długo od rozmów z gośćmi.

Mocno czekoladowe brownie

Potrzebne składniki

  • 200 g masła
  • 1,5 tabliczki czekolady
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • ¼ szklanki mąki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Masło rozgrzej w rondelku, następnie dodaj do niego połamaną na kostki czekoladę. Po roztopieniu odstaw z ognia. Oddzielnie wymieszaj jajka z cukrem. Dodaj do nich czekoladę z masłem i wymieszaj na gładką masę. Dodaj mąkę i sól. Przełóż do blaszki i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Fondue z owocami

Potrzebne składniki

  • czekolada
  • śmietanka 30 % lub 36 %
  • owoce – truskawki, banany, gruszki lub inne

Sposób przygotowania

Do zagotowanej w rondelku śmietanki dodaj połamaną na kostki czekoladę. Roztopioną masę przelej do naczynia do fondue. Do moczenia w czekoladzie podawaj umyte i pokrojone owoce.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.