Co zrobić z jabłek?

Słodkie i kwaśne, soczyste i kruche, twarde i miękkie – jabłka nieustannie kuszą nas bogatą paletą odmian, pełnych smaków i kolorów. I zaskakują walorami zdrowotnymi, bo trudno znaleźć owoce, dorównujące jabłkom pod względem liczby składników odżywczych. Najważniejszymi z nich są pektyny, dostarczające naszemu organizmowi energii, regulujące procesy trawienne i działające detoksykująco. Jako że sezon na jabłka trwa niemal okrągły rok, warto po nie sięgać przygotowując zarówno dania na słodko, jak i wytrawnie. Jakie? Sprawdź nasze pomysły na szybkie i smaczne wykorzystanie jabłek!

 

Konfitura z jabłek na co dzień

Jednym z najpopularniejszych zastosowań krągłych owoców jest przygotowanie z niej pysznej konfitury z jabłek. Jej zapasy warto zrobić jesienią – jabłka są wtedy idealne w smaku, a długie i chłodne wieczory sprzyjają pichceniu. Dzięki konfiturze z jabłek przyrządzimy przez resztę roku wiele ulubionych dań. Jakich? Przede wszystkim konfitura z jabłek będzie idealnym nadzieniem do szarlotki, jak i kruchych ciasteczek czy drożdżowej babki. Świetnie sprawdzi się również jako farsz naleśników, racuszków oraz dodatek do gofrów. Jabłkowa konfitura doskonale smakować będzie też na kanapkach, w połączeniu z serami z owsianką lub kaszą jaglaną podawaną dzieciom.

 

Potrzebne składniki

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 800 g cukru
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania

Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych, a następnie pokrój w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie umieść jabłka z cukrem oraz sokiem z pomarańczy i cytryny. Jabłka praż na dużym ogniu przez około 10 minut do czas aż nabiorą one lekko złotego koloru. Dopraw je cynamonem i przełóż do wyparzonych i osuszonych wcześniej słoików. Te z kolei wstaw do wysokiego garnka z wodą i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Po wyjęciu, słoiki odwróć do góry dnem i odstaw do wystudzenia.

 

Jabłka pieczone na deser

Jabłka pieczone w piekarniku to ponadczasowa przekąska, uwielbiana przez dorosłych i dzieci. Zawsze smakuje tak samo dobrze i równie mocno przyciąga swoim aromatycznym zapachem unoszącym się po całym domu . Najlepiej jednak gorące, pieczone jabłka podawać w chłodne i ponure dni – idealnie wtedy rozgrzewają i osładzają nasze życie. A co tego są wyjątkowo proste w przygotowaniu!

 

Potrzebne składniki

  • kilka sztuk dużych jabłek
  • cynamon
  • miód
  • żurawina
  • rodzynki
  • orzechy

 

Sposób przygotowania

Od umytych jabłek odetnij ich górą część z ogonkiem. Delikatnie wydrąż gniazda nasienne. Jabłka faszeruj następnie zmieszanymi orzechami, rodzynkami, żurawiną z miodem i cynamonem. Na wierzchu połóż kawałek masła, który po zapieczeniu doda całości smaku. Gotowe jabłka przykryj odciętą wcześniej górą i umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Pieczone jabłka będą gotowe, gdy nabiorą złocistego koloru.

Jabłka w duecie z mięsem

Nie każdy wie, że jabłka wyjątkowo dobrze komponują się z mięsem. Idealnie pasują zarówno do wieprzowiny, wołowiny i do drobiu. Zawarty w jabłkach kwas nadaje mięsu kruchości, wyrafinowanego smaku i pięknego zapachu. W zależności od osobistych preferencji możemy łączyć mięso z kwaśnymi lub słodkimi jabłkami. Poniżej nasza propozycja na obłędną wątróbkę z jabłkami.

 

Potrzebne składniki

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Przygotowywanie jabłek z wątróbką zacznij od pokrojenia cebuli w piórka i jabłek w ósemki. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę do miękkości, a następnie zdejmij ja i odstaw na bok. Na tej samej patelni podsmaż kawałki jabłek. Umytą, oczyszczoną i osuszoną wątróbkę oprósz mąką. Z patelni ściągnij gotowe jabłka i połóż w ich miejsce wątróbkę. Smaż ją około 5 minut do czas aż się zarumieni. Na koniec dopraw mięso, dodaj cebulę i jabłka.

To tylko garść pomysłów na wykorzystanie jabłek w kuchni. Pamiętaj, że jedynie Twoja własna wyobraźnia ogranicza Cię w wymyślaniu nowych, prostych i smacznych przepisów na te pyszne i zdrowe owoce!

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.