kolacja walentynkowa

Co ugotować na Walentynki

Kto w tym roku podejmuje wyzwanie przygotowania w domu Walentynkowej kolacji? To cudowna niespodzianka dla drugiej połówki oraz świetna okazja, by ugotować nowe pyszne potrawy, podać wino oraz zmysłowy deser. Być może spędzimy w kuchni trochę czasu, ale w końcu przez żołądek do serca, więc warto się postarać.

 

Walentynkowa kolacja w domu – jak nakryć stół

Zanim wybierzemy menu, warto przemyśleć jak nakryć stół, by wyglądał odświętnie. Z pewnością sprawdzą się proste, klasyczne talerze i sztućce, które zwykle są w każdym domu. Niech niecodzienny charakter kolacji podkreślą świeże kwiaty, które dodadzą stylizacji stołu elegancji. Zawsze pięknie prezentują się białe kwiaty, np. eustomy lub tulipany.

Potrawy świetne na walentynkową kolację

Trudno odpowiedzieć jednoznacznie, jakie potrawy sprawdzą się idealnie na Walentynki, przecież każdy lubi jeść coś innego. Z pewnością jednak warto trzymać się kilku zasad podczas wybierania menu, aby kolacja walentynkowa była udana. Niech potrawy nie będą za bardzo skomplikowane. Gdy utkniemy w kuchni na kilka godzin, może braknąć czasu na przygotowanie siebie do tego miłego spotkania. Zatem – im prościej tym lepiej. Po drugie – lepiej wybrać potrawy, które nie są mocno doprawione cebulą, czosnkiem czy szczypiorkiem, jak również niektórymi serami pleśniowymi. Intensywny zapach potrawy może przeszkadzać. Zdecydowanie lepiej postawić na potrawy pachnące subtelniej. Oczywiście wyboru menu nie warto zostawić na ostatnią chwilę, tylko wcześniej przemyśleć i zawczasu kupić potrzebne składniki, by uniknąć stresu i pośpiechu.

Co ugotować

A zatem- co ugotować? Z pewnością zawsze sprawdzą się aromatyczne zupy-kremy z warzyw. Można przyprawić je rozgrzewającym cynamonem, imbirem lub kurkumą, oraz podać z grzankami i startym serem. Idealne są sałatki, które można przygotować szybko, nawet zapraszając do tego drugą połówkę. Wystarczy wcześniej przygotować składniki, umyć i pokroić. Dla mięsożerców idealny będzie do tego stek, który przygotować można w kilkanaście minut. Stek zaś komponuje się z czerwonym winem oraz deserem na bazie czekolady, który może być zwieńczeniem kolacji.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.