5 pomysłów na andrzejkowe menu

Andrzejki już za kilka dni! Zamierzasz spędzić je w domu w gronie znajomych? W ferworze imprezowych przygotowań nie zapomnij poczęstunku dla zaproszonych gości. Mamy dla Ciebie kilka propozycji na andrzejkowe menu, które uświetnią czas w wieczór wypełniony magią i czarami. Szybko i bez najmniejszych problemów przyrządzisz z nami prostą przystawkę, zdrową sałatką, danie na ciepło, deser i coś do picia. Do dzieła!

Przystawka

 

Imprezę andrzejkową rozpocznij od prostej przystawki. Zamiast oklepanych kanapek i koreczków, swoim gościom możesz podać fantazyjne zawijańce naleśników z apetycznym farszem z wędzonego łososia. Będą one doskonałym wstępem do wyśmienitej zabawy.

 

Naleśniki z wędzonym łososiem

 

Z półtora szklanki mąki pszennej, szklanki mleka, szklanki wody, 2 łyżek oleju i odrobiny soli usmaż naleśniki. 250 g twarogu wymieszaj ze szklanką jogurtu naturalnego. Podczas miksowania dodaj dwa ząbki posiekanego czosnku oraz sok z jednej cytryny. Dopraw solą i pieprzem. 300 g wędzonego łososia pokrój na średnie kawałki. Naleśniki posmaruj pastą z twarożku i przykryj kawałkami łososia, a następnie zawiń ściśle w rulony. Każdy z naleśników pokrój na mniejsze kawałki.

 

Sałatka

 

Komponując andrzejkowe menu zadbaj, by znalazły się w nim dania, które nie wymagają od Ciebie zbyt wiele czasu. Przed imprezą będziesz mieć sporo na głowie – szybkie i pyszne dania sprawią, że oszczędzić sobie nerwów. Doskonale sprawdzą się sałatki, których przygotowanie sprowadza się do pokrojenia i wymieszania podanych składników.

 

Sałatka z awokado i mango

 

Na dużym talerzu rozłóż porcję sałat, na przykład roszponki i rukoli. Na wierzchu połóż pokrojone w plasterki dwie sztuki mango i jedno awokado. Na koniec posyp je pokrojonymi drobno orzechami włoskimi. Z 5 łyżek oliwy, 1 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczki miodu i pieprzu przygotuj sos do polania sałatki. Całość wymieszaj.

 

Danie główne

 

Pomiędzy kolejnymi wróżbami, zaserwuj swoim gościom coś na ciepło. Idealnym pomysłem będzie soczyste mięso w nietuzinkowym, czekoladowym sosie. Z ego pomocą wyczarujesz danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości.

 

Udka kurczaka w czekoladowym sosie

 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do roztopionej masy dodaj szklankę coli i zagotuj. W tym czasie dodaj czerwoną papryczkę chilli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę kuminu i 4 łyżki ketchupu. Całość dokładnie wymieszaj. W ta przygotowanym sosie zamarynuj umyte i oczyszczone udka kurczaka. Mięso marynuj najlepiej przez całą noc. Po tym czasie wraz z sosem przełóż je do naczynia żaroodpornego i zapiekaj 45 minut w 180 stopniach.

 

Deser

 

Na andrzejkowym stole nie może zabraknąć też deseru. Przekąską na słodko, która nierozerwalnie kojarzy się z poprzedzającą adwent imprezą, są faworki. Złociste i chrupkie łakocie to nie czarna magia – choć wymagają nieco cierpliwości, z pewnością podołasz ich przygotowaniu.

 

Złociste faworki

 

Dwie szklanki mąki wymieszaj z łyżeczką cukru i soli, dodaj 4 żółtka, 4 łyżki śmietany i 1 łyżkę spirytusu. Ciasto zagnieć, a następnie przełóż na blat i zacznij ubijać je drewnianym wałkiem. Składane i zbijane naprzemiennie ciasto rozwałkuj, po czym wytnij z niego prostokąty o wymiarach 12 x 3 cm. Na środku każdego z nich zrób nacięcie, przez które przełożysz jeden z końców chrusta.  Faworki smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu aż się zarumienią. Gdy ostygną, oprósz je krem pudrem.

 

Do picia

 

Impreza andrzejkowa nie może obejść się również bez dodatku alkoholu. Doskonałym pomysłem będzie podanie gościom tradycyjnego, grzanego wina, które zapewni uczestnikom doskonały nastrój i podgrzeje atmosferę spotkania.

 

Grzane wino

 

Wino, najlepiej półsłodkie lub wytrawne, przelej do garnka. Wrzuć do niego startą skórkę z 1 pomarańczy, garść suszonych śliwek, 10 goździków i 2 laski cynamonu. Dodaj miód do smaku. Grzańca podgrzewaj na wolnym ogniu pamiętając, by nie doprowadzić do jego zagotowania.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.