5 doskonałych pomysłów na romantyczną kolację we dwoje

Chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę romantyczną kolacją we dwoje? Nie wiesz jakie dania podać z okazji rocznicy, urodzin lub Walentynek? Śpieszymy z pomocą! Mamy dla Ciebie najlepszy pomysły na przekąski, dania główne oraz deser, dzięki którym przez żołądek dotrzesz do serca ukochanej osoby. Poniżej znajdziesz 5 wybranych przez nas przepisów na wyjątkowo pyszne i rozpalające zmysły potrawy, które zapewnią Wam obojgu niezapomniane doznania kulinarne.

Serowe koreczki z brzoskwiniami i figami

Brzoskwinie, nazywane „piersiami Wenus” nie od dziś znane są jako skuteczny afrodyzjak. Podobne, choć nieco słabsze działanie, wykazują też inne owoce – figi. Jako że świetnie do siebie pasują, możesz wykorzystać je do przygotowania koreczków z serem camembert. Kuszący smak i wygląd przystawki gwarantowane!

Potrzebne składniki:

 

  • 200 g sera camembert
  • 1 brzoskwinia
  • kilka fig
  • szklanka orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania

 

Na wykałaczkę nabijaj kolejno kawałek pokrojonego sera, brzoskwini i figi. Gotowe koreczki ułóż na półmisku udekorowanym orzechami włoskimi.

Sałatka z krewetkami

Przygotowując romantyczną kolację postaw na dania, w których pierwsze skrzypce grają afrodyzjaki. Wspólne chwile w domowym zaciszu uświetnij serwując pyszną sałatkę z krewetkami, od wieków uznawanymi za jedne z najlepszych afrodyzjaków na świecie. Duża zawartość cynku, potasu i magnezu oraz finezyjne kształty krewetek rozbudzą waszą wyobraźnię i rozpalą pożądanie. A do tego przygotowana z ich dodatkiem sałatka będzie obłędnie pyszna!

 

Potrzebne składniki:

  • 200 g krewetek tygrysich
  • ½ dojrzałego mango
  • ½ pestek granatu
  • 50 g oliwek
  • mieszanka sałat

 

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka miodu

 

Sposób przygotowania

Sałatę ułóż na płaskim talerzu. Na niej połóż pokrojone kawałki mango, pestki granatu, oliwki oraz przygotowane wcześniej krewetki. Wymieszaj składniki na dressing i polej nim sałatkę.

 

Zapiekane ostrygi na ostro

Ostrygi, uważane za najpotężniejszy z afrodyzjaków to produkt dość problematyczny. Nie każdy lubi ich smak, bo nie każdy zna sposób na ich prawidłową obróbkę tych owoców morza, znanych z działania podwyższającego testosteron. Wiesz jak zrobić ostrygi, które będą idealne w smaku i rozgrzeją atmosferę podczas romantycznej kolacji? Dzięki nami dowiesz się, jakie to proste i przyjemne!

 

Potrzebne składniki:

  • 12 świeży ostryg
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 150 ml wina

 

Sposób przygotowania:

Sekret, jak zrobić zrobić ostrygi tkwi w zapieczeniu wyjętego z muszelek mięsa w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę i dodaj do niej posiekany czosnek, rozmaryn oraz odrobinę chilli. Następnie wlej na patelnię wino, a po kilku minutach także ocet i sok z cytryny. Wyjmij gotowe mięso ostryg, polej je przygotowanym sosem i włóż z powrotem do muszli. Ostrygi są gotowe do podania.

 

Pstrąg z imbirem

Surowy imbir, poprawiający ukrwienie narządów płciowych, to nieodłączny element romantycznej kolacji. Najlepiej, jeśli podasz go z delikatną rybą – na przykład pstrągiem, z którym idealnie się komponuje.

 

Potrzebne składniki:

  • 2 małe, wypatroszone pstrągi
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży imbir
  • masło
  • sól


Sposób przygotowania:

Umytą rybę natrzyj solą i oliwą z oliwek, a następnie odstaw do lodówki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir drobno pokrój. Schłodzoną rybę natrzyj czosnkiem i imbirem. Rybę zapiekaj w 180 stopniach przez około 20 minut. Po wyjęciu włóż do jej środka kawałek masła. Serwuj natychmiast.

 

Czekoladowe fondue

Romantyczna kolacja nie mogłaby obejść się bez słodkiego deseru zwieńczającego miłe chwile. W tej roli najlepiej spisze się czekolada, odpowiedzialna za wydzielanie hormonu szczęścia. A dokładnie – obłędnie czekoladowe fondue.

 

Potrzebne składniki:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietanki słodkiej
  • ulubione owoce – ananasy, truskawki, banany

 

Sposób przygotowania:

W rondelku roztop czekoladę ze śmietanką. Gdy powstanie gładka, jednolita masa ściągnij ją z palnika. By podkręcić smak czekolady, dodaj do niej cynamon lub chilli. Gotową masę przelej do naczynia do fondue i zapal pod nim świeczkę, podtrzymującą temperaturę. Kawałki banana i ananasów oraz całe truskawki zamaczajcie wspólnie w płynnej czekoladzie.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.