Przekąski do pracy w 15 minut

W pracy spędzamy sporą część naszego życia. Życie w biegu i stresowe sytuacje sprawiają, że chętnie sięgamy w niej po niezdrowe przekąski. Zamawiane zespołowo fast-foody, batoniki z automatów czy słodkie napoje są źródłem pustych kalorii, co prędzej czy później odbija się na naszej wadze. By dostarczyć sobie wartościowej energii, niezbędnej do efektywnej pracy, warto zabierać do niej samodzielnie przygotowane przekąski. Zwykłe kanapki już Ci się przejadły? Mamy dla Ciebie kilka propozycji na pyszne i proste dania, które przygotujesz w zaledwie kwadrans!

Zamiast kanapek – tortille z naleśników

 

Wszelkiego rodzaju kanapki są wygodne do jedzenia w pracy. Masz jednak dość codziennego jedzenia pieczywa z serem, mięsem i warzywami? Wystarczy, że ulubione dodatki zawiniesz w naleśnikowe tortille. Proste do wykonania naleśnikowe tortille wystarczy zawinąć w folię śniadaniową, by ich transport i konsumpcja były w pełni bezproblemowe.

 

Naleśniki z mango i łososiem

 

2 usmażone wcześniej naleśniki posmaruj serkiem kanapkowym. Na brzegu każdego z placków ułóż kilka kawałków pokrojonego mango, ogórka i wędzonego łososia. Naleśniki z nadzieniem zawiń ściśle w ruloniki. Pokrój je na połowę, zapakuj i zabierz do pracy.

 

Orientalny hummus

 

Hummus, czyli libańska pasta na bazie ciecierzycy i tahini – sosu sezamowego, to doskonały pomysł na błyskawiczną przekąskę do pracy. Co najważniejsze, podawany z warzywami lub plackami typu pita, jest źródłem cennego białka i witamin. Przekonaj się o tym, przygotowując nieco tej zdrowej pasty i zajadając się nią w pracy.

 

Hummus ze świeżymi warzywami

 

Klasyczny hummus przygotujesz z ugotowanej i zmiksowanej ciecierzycy wymieszanej z 3 łyżkami pasty tahini, łyżką soku z cytryny, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, łyżeczką chilli i kuminu oraz solą. Gotowy hummus przełóż do pudełeczka. Zabierz go do pracy z pokrojonymi w słupki warzywami – marchewką, papryką i selerem naciowym.

 

Błyskawiczna sałatka z kuskusem

 

Lekkostrawny kuskus może być bazą wielu pysznych przekąsek do pracy. Jego ogromną zaletą jest prostota przygotowania – wystarczy go bowiem zalać wrzącą wodą lub wywarem warzywnym, by po kilu minutach cieszyć się jego smakiem. Ze względu na swój neutralny smak, kuskus możesz wykorzystać zarówno do przekąsek na słono, jak i na słodko.

 

Sałatka z kuskusem

 

5 łyżek kuskusu zalej wrzątkiem lub bulionem 2 cm ponad kaszę. W tym czasie podsmaż na patelni pokrojoną w kostkę połówkę czerwonej papryki, polówkę cukinii oraz małego pomidora. Warzywa duś aż zmiękną, a następnie dopraw je do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ugotowaną kaszę wymieszaj z warzywami. Na koniec dodaj garść podprażonych pestek słonecznika.

 

Zdrowe batoniki pełne dobrej energii

 

Domowej roboty batoniki to doskonała alternatywa dla kuszących nas w pracy słodyczy. Te z naszego przepisu są nie tylko smaczne, ale i pełne cennego błonnika. Przy okazji sprawiają, że dłużej czujesz sytość i rzadziej sięgasz po niezdrowe przekąski.

 

Daktylowo-kakaowe batony

 

Szklankę daktyli namocz, po 15 minutach odsącz je z nadmiaru wody. W blenderze zmiksuj drobno szklankę migdałów,  dodaj do nich odsączone daktyle. Dodaj pół szklanki płatków owsianych, 3 łyżki siemienia lnianego oraz łyżkę kakao i ponownie zmiksuj całość. Masę przełóż do miseczki, nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu rozwałkuj ją pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Ponownie włóż do lodówki – najlepiej na noc, by jeszcze stwardniały. Po tym czasie pokrój je nożem na prostokąty.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.