Pomysł na obiad – naleśniki na słono

Lubisz naleśniki? Często przygotowujesz je dla siebie i swoich bliskich? Czas na małą odmianę. Naleśniki na słono to prosty i szybki sposób na pyszny obiad, pożywną przekąskę do pracy czy lekką kolację w rodzinnym gronie. Dowiedz się, jak zrobić naleśniki idealne i z jakim oryginalnym farszem je serwować, by zachwycały swoim smakiem. Wśród naszych propozycji z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

 

Ciasto, czyli jak zrobić naleśniki doskonałe

 

Słodkie i słone – naleśniki potrzebują dobrego przepisu na ciasto. Idealne placki to takie, które są jednocześnie elastyczne, lekko zarumienione, a przy tym niezbyt tłuste. Perfekcyjne, okrągłe naleśniki na słono przygotujesz dzięki naszej prostej recepturze. Do dzieła!

 

Ciasto na słone naleśniki:

 

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

 

Mokre i suche składniki na naleśniki na słono wymieszaj ze sobą w osobnych miskach. By masa naleśnikowa była gładka, lejąca i pozbawiona grudek, odstaw ją na około kwadrans. W tym czasie znajdujące się w niej bąbelki powietrza ulotnią się co sprawi, że naleśniki będą łatwe w smażeniu i doskonałe w smaku. Naleśniki na słono smaż na odrobinie tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni o nieprzywierającym dnie. Zarumienione placki ściągaj z ognia, napełniaj przygotowanym farszem i seryj jeszcze ciepłe.

 

Naleśniki na słono w kilku odsłonach

 

Zdrowe naleśniki ze szpinakiem

 

Zielone naleśniki to kultowe połączenie pełne cennych witamin i minerałów, które warto dostarczać organizmowi o każdej porze roku. Szpinak i feta to nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim zdrowa pyszna kombinacja, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

 

Farsz do naleśników na słono

 

Jedną małą cebulę i trzy ząbki czosnku posiekaj w drobną kostkę i podsmaż razem na patelni. Dodaj 500 g umytego i osuszonego świeżego szpinaku. Następnie dodaj 250 g pokruszonego sera feta. Nadzienie wymieszaj niezbyt dokładnie, by pozostały w nim kawałki sera. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe naleśniki na słono napełnij farszem i zawiń w ruloniki.

 

Wędzony łosoś w cieście naleśnikowym

 

O tym, że warto jeść ryby, nie trzeba przekonywać chyba nikogo. Cenne kwasy tłuszczowe dostarczysz swojemu organizmowi, przygotowując aromatyczne naleśniki na słono z wędzonym łososiem. Kremowy twarożek podkreśli dodatkowo ich smak.

 

Farsz do naleśników na słono

 

150 g twarożku wymieszaj z 2 łyżkami śmietany. Małą cebulę posiekaj w drobną kostkę i wsyp do twarogu. Dodaj 250 g wędzonego łososia pokrojonego w średnią kostkę. Koperek drobno posiekaj i dodaj do nadzienia. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Gotowe naleśniki na słono wypełnij farszem i zawiń w kopertę.

 

Zapiekane naleśniki po bolońsku

 

Placki we włoskim stylu? Do tego zapiekane? Naleśniki na słono z mięsem mielonym, warzywami i sosem pomidorowym to nie lada gratka dla miłośników kuchni słonecznej Italii. Zobacz, jak zrobić naleśniki, które rozgrzeją Cię w chłodne dni.

 

Farsz do naleśników na słono

 

1 cebulę i 2 ząbki czosnku posiekaj i podsmaż na odrobinie oliwy. Dodaj 500 g mięsa mielonego i smaż do czasu jego zarumieniania. Wlej 2 szklanki przecieru pomidorowego. Przypraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą cukru. Usmażone naleśniki na słono napełnij mięsno-pomidorowym farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch placków posyp 100 g startego żółtego sera.

 

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.