kasza jaglana

Kasza jaglana – 5 pomysłów na obiad

Czy wiesz, że kasza jaglana jest najstarszym rodzajem kaszy? Powstająca z prosa kasza już wieki temu nazywana była polskim ryżem. Przez lata zapomniana, dziś wraca na nasze stoły w bardziej nowoczesnej odsłonie. Na szczęście, bo jest nie tylko tania i smaczna, ale przede wszystkim niezwykle zdrowa i uniwersalna w zastosowaniu. Chcesz poznać właściwości kaszy jaglanej? Nie wiesz jak gotować kaszę jaglaną i z czym ją podawać? Przeczytaj nasz poradnik i zainspiruj się!

Królowa kasz – właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest nieocenionym źródłem wielu składników mineralnych ważnych dla naszego organizmu. Przede wszystkim zawiera więcej żelaza, potasu, magnezu, wapnia i fosforu od innych kasz – z pszenicy, jęczmienia i żyta. W kaszy jaglanej znajdują się też witaminy z grupy B, które powinniśmy dostarczać sobie wraz z pożywieniem. To jednak nie koniec, bo kasza jaglana wykazuje też działanie odkwaszające, które pozwala na naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. Oprócz tego, sięgając po dania z kaszą jaglaną zmniejszamy ryzyko wystąpienia nowotworów. Zawarte w niej antyoksydanty likwidują bowiem wolne rodniki. Jeśli dodamy do tego fakt, że kasza nie zawiera glutenu, a więc jest idealnym produktem dla osób z celiakią, otrzymamy doskonały produkt, którym z powodzeniem zastąpimy ryż czy makaron.

Włącz kasze jaglaną do swojego obiadowego menu

Kasza jaglana jest zdrowa, a jednocześnie wyjątkowo uniwersalna. Ten wdzięczny produkt pozwala nam na liczne kulinarne eksperymenty, których smak przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. Nie bez powodu po kaszę jaglaną coraz chętniej sięgają nie tylko wegetarianie i weganie czy miłośnicy zdrowego odżywiania, ale i osoby, które szukają urozmaicenia w swoim codziennym jadłospisie. Jakie dania obiadowe z kaszy jaglanej warto przygotować? Zobacz 5 naszych propozycji!

  1. Jaglotto – risotto z kaszy jaglanej

 

Lubisz smak kremowego risotto? Jeśli tak, to z pewnością pokochasz też jego wersję z kaszą jaglaną. Jako dodatek użyj dowolnych pieczonych warzyw – szparagów, dyni czy buraków. Dobieraj je w zależności od sezonu, by w pełni cieszyć się ich doskonałym smakiem podkreślonym przez rozpływającą się w ustach, delikatną kaszę. By podkręcić smak obiadowego dania, dodaj do wymieszanej kaszy i warzyw ser kozi, rukolę i prażony słonecznik.

 

  1. Kotlety z kaszy jaglanej

 

Kotleciki z kaszy jaglanej to świetny zamiennik do smażonych kotletów mięsnych. Do ich przygotowania użyj pół kilograma ziemniaków oraz szklanki kaszy jaglanej. Na rozgrzanej patelni podsmaż jedną posiekaną cebulę. U ugotowane wcześniej ziemniaki przepuść przez praskę i wymieszaj wraz z ugotowaną kaszą jaglaną. Do powstałej masy dodaj cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotleciki jaglane, które możesz następnie usmażyć lub upiec w piekarniku. Gotowe kotleciki podawaj na obiad razem z warzywną sałatką.

  1. Warzywa faszerowane

 

Żyjesz w biegu? Szukasz przepisu na szybki obiad z kaszą jaglaną? Postaw na warzywa faszerowane! Ich przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę, zapewniając uczucie sytości na długie godziny. Do faszerowania użyj wydrążonych pomidorów lub papryk. Pozostały miąższ wymieszaj z podsmażoną na oliwie cukinią, cebulką i ugotowaną kaszą jaglaną. Wydrylowane warzywa napełnij gotowym farszem i zapiekaj kwadrans w 180 stopniach.

  1. Jaglane kluski

 

Lubisz smak klusek, ale szukasz alternatywy dla ich klasycznej wersji? Eksperymentuj z kluskami z kaszą jaglaną, którą będzie zajadać się cała Twoja rodzina. Wystarczy, że ugotowana kaszę i ziemniaki przeciśniesz przez praskę i odstawisz do ostudzenia. Gdy masa będzie jeszcze lekko ciepła, uformuj z niej ciasto. Z gotowych wałków pokój kluski. Następnie wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj do wypłynięcia.

  1. Kasza jaglana w zupie

 

Kasza jaglana może mieć różne oblicza. Świetnie spisuje się również jako zamiennik makaronu lub ryżu w zupie. Najlepiej komponuje się z pomidorową i krupnikiem, choć i tu masz ogromne pole do eksperymentów. Pamiętaj jednak, że kasza w zupie gęstnieje – użyj jej więc mniej, by nie zamienić obiadu w niejadalną papkę. Tak przygotowana zupa jest niezwykle sycąca i w zupełności wystarczy jako pełnowartościowy obiad.

 

Jak gotować kasze jaglaną?

 

By cieszyć się smakiem obiadu konieczna jest wiedzo o tym, jak gotować kaszę jaglaną. Prosta z pozoru kasza wymaga bowiem wcześniejszego przelania zimną, a następnie gorącą wodą. Jeśli masz więcej czasu, możesz zalać kaszę na noc z dodatkiem soku z cytryny. Dzięki przelewaniu kasza jaglana nie będzie miała charakterystycznego gorzkiego posmaku. Przygotowaną kaszę wsyp do garnka i zalej wodą w proporcji 2,5:1. Gotuj ją na małym ogniu do czasu aż wchłonie wodę. Nie mieszaj jej w trakcie gotowania, dzięki czemu pozostanie sypka.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.