Jak ugotować kluski na parze?

Kluski na parze, w zależności od regionu nazywane też buchtami, pampuchami, parowcami i parowańcami to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Te delikatne drożdżowe bułeczki tuż po ugotowaniu można podawać zarówno na słodko, jak i na słono – z owocowym sosem, gęstym mięsnym gulaszem i na inne sposoby. Sprawdź nasz przepis na kluski na parze i ponownie zakochaj się w wyjątkowym smaku tego prostego dania!

 

Przepis na kluski na parze

 

Przepis na kluski na parze nie należy do trudnych, jednak wymaga nieco cierpliwości. Klasyczne parowańce potrzebują bowiem nieco czasu, by wyrosnąć. Wszystkie składniki na kluski z pewnością znajdziesz natomiast w swojej kuchni, więc obejdzie się bez wizyty w sklepie. Z poniższego przepisu przygotujesz 8 sprężystych, pulchnych i miękkich klusek, Gotowy? A zatem do dzieła!

 

Potrzebne składniki:

 

  • 400g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • szczypta soli

 

Kluski na parze krok po kroku

 

  1. Przygotuj zaczyn – lekko ciepłe mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i 8 łyżkami mąki. Na wierzch połóż ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.

 

  1. Masło dokładnie rozpuść i odczekaj aż przestygnie.

 

  1. Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski, dodaj cukier, jajko, szczyptę soli oraz wyrośnięty zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto na kluski, dolewając powoli roztopione masło. Gotowe ciasto ponownie nakryj ściereczką i odstaw na około godzinę. W tym czasie podwoi ono swoją objętość.

 

  1. Ciasto przełóż na obsypany mąką blat i podziel je na 8 równych części. Z każdej z nich uformuj dłoni kulkę.

 

  1. Zagotuj wodę w garnku i ułóż w nim uformowane kluski tak, by nie dotykały siebie. Garnek przykryj ściereczką lub gazą. Po 10 minutach kluski będą gotowe.

 

Dodatki do pampuchów

 

Znając sprawdzony przepis na kluski na parze, możesz śmiało przystąpić do ich samodzielnego przygotowania. Pozostaje jednak jeszcze jedna, bardzo kwestia – ich podanie. Tak jak wiele nazw mają kluski, tak i sporo sposobów na ich serwowanie można spotkać w różnych zakątkach Polski. Wszystko zależy jak zawsze od naszych osobistych upodobań. W wielu domach podaje się klasyczne pampuchy z jagodowym lub truskawkowym sosem. W innych, znany i praktykowany jest dodatek stopionego masła z cukrem czy słodkiej śmietanki. Spotkać można się również z pampuchami serwowanymi z czekoladową polewą. Jeśli wolisz wytrawne smaki, postaw na mięsny lub warzywny gulasz. Tak podane kluski z powodzeniem zastąpią gotowane ziemniaki podczas obiadu. Smacznego!

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.