Jak gotować różne gatunki kaszy?

Wraz z modą na zdrowe odżywianie powraca zainteresowanie zapomnianymi nieco kaszami, wypartymi przez ziemniaki, makarony i ryże. Gryczana, jaglana, perłowa, manna, pęczak, bulgur… To tylko kilka z odmian kasz, które są źródłem cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Oprócz walorów zdrowotnych, kasze są niezwykle uniwersalne i pozwalają wyczarować wiele pysznych dań wytrawnych i słodkich. By tak się stało, koniecznie jest jednak umiejętne przyrządzenie kaszy. Jak gotować różne jej gatunki? Dowiedz się z naszego poradnika!

Jak przygotować kaszę jaglaną?

 

Kaszę jaglaną, nazywaną królową kasz, należy przed ugotowaniem kilkukrotnie przepłukać zimną wodą, by pozbyć się nieprzyjemnej goryczki. Tak oczyszczoną kaszę wrzucamy następnie do wrzącej wody z odrobiną soli i masła w proporcjach 1 szklanka kaszy: 2,5 szklanki wody. Gdy woda z kaszą ponownie się zagotuje, zmniejszamy ogień i pozostawiamy ją na nim na około 15 minut. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu – drobne ziarenka kaszy jaglanej lubią przywierać do dna naczynia. A co z kaszą jaglaną na sypko? Ją przygotowujemy w mieszance wody i mleka, które należy dodać dopiero po kwadransie gotowania kaszy w wodzie. Kaszy na sypko nigdy nie mieszamy, cierpliwie czekamy aż ziarenka wchłoną całą wodę.

Z czym podawać? Kasza jaglana doskonale sprawdzi się w różnego rodzaju zapiekankach i daniach z warzywami, jako dodatek do zup i sałatek, a także jako pożywne śniadanie z owocami i bakaliami.

 

Gotowanie kaszy gryczanej

Podobnie jak w przypadku kaszy jaglanej, gotowanie kaszy gryczanej zaczynamy od jej dokładnego płukania. Przelaną kaszę wrzucamy następnie do wrzącej wody w proporcjach 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Od czasu zagotowania się wody, kasza powinna spędzić jeszcze 15 minut na niewielkim ogniu w naczyniu z lekko uchyloną pokrywką. Tak ugotowana kasza gryczana będzie gotowa do podania, gdy wchłonie wodę. W razie potrzeby możemy odsączyć nadmiar płynu.

Kasza gryczana najlepiej komponuje się z rozgrzewającymi potrawami mięsnymi – gulaszami, pieczeniami oraz sosami, w szczególności grzybowym. Można z niej również formować kotlety, faszerować nią warzywa, a nawet pierogi.

 

Perłowa lub pęczak – kasza jęczmienna

Tradycyjnie już, przygotowanie kaszy jęczmiennej zaczynamy od kilkukrotnego przepłukania ją zimną wodą. Następnie szklankę kaszy wrzucamy do 2,5-3 szklanek wrzącej, osolonej wody z dodatkiem tłuszczu i mieszamy do czasu ponownego zagotowania. Kaszę perłową gotujemy średnio przez 15-20 minut. Pęczek potrzebuje nieco więcej, bo około 30-45 minut. Gdy kasza wchłonie wodę, zdejmujemy ją z palnika. Podajemy zapiekankami, zupami, gołąbkami lub jako alternatywa dla ziemniaków, makaronu czy ryżu.

 

Bulgur

Gotowanie kaszy bulgur zaczynamy od jej przepłukania zimną wodą lub podprażenia na rozgrzanej patelni – dzięki temu ziarenka kaszy nie będą posklejane. Kasze gotujemy w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody przez około 6-8 minut. Pamiętajmy o wcześniejszym osoleniu wody i dodaniu do niej odrobiny oleju. Najczęściej bulgur wykorzystujemy jako dodatek do dań obiadowych, składnik sałatek, jak również śniadanie z dodatkiem mleka i owocowych przetworów.

 

Kasza manna

Kasza manna stanowi pewien wyjątek – jej jako jedynej z kaszy nie płuczemy przed zagotowaniem. Wystarczy wsypać ją do wrzącego mleka lub w wody w proporcjach 1 szklanka kaszy na 3 szklanki płynu. Zwykle po 3-4 minutach kasza jest już gotowa. A z czym smakuje najlepiej? Przede wszystkim ze świeżymi lub suszonymi owocami, jako dodatek do sałatek oraz zagęstnik do sosów. Można z niej zrobić również krem do ciast.

 

Babcine metody na pyszną kaszę

 

Być może pamiętacie, jak nasze babcie zawijały garnek z kaszą w ręcznik i odstawiały w ciepłe miejsce. Nie bez powodu, bo gdy ziarna wchłoną wodę, potrzebują jeszcze dojrzeć przez około kwadrans. To doskonały sposób na każdą kaszę!

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.