Jak gotować makaron?

Spaghetti, penne, farfalle, fusilli, cannelloni, rigatoni – to tylko kilka z wielu rodzajów makaronu, jednego z najsłynniejszych produktów spożywczych uwielbianych na całym świecie. Nieumiejętnie przygotowany może zepsuć nawet najlepsze danie. Zgodnie z włoską sztuką kulinarną, idealny makaron powinien być „al dente”, czyli lekko niedogotowany, sprężysty, nieposklejany, a przy tym dobrze wiążący się z sosem. Zobacz jak makaron gotują mieszkańcy Włoch, ojczyzny makaronu!

Krok 1. Wybierz duży garnek

 

Gotowanie makaronu zacznij od wybrania odpowiednio dużego garnka. Nawet jeśli przygotowujesz średnią porcję makaronu, nie rób tego w małym garnku. Ten powinien gotować się w dużej ilości wody! Jeśli będzie jej zbyt mało, wydzielająca się z makaronu skrobia spowoduje, że zacznie się on sklejać. Makaron gotuj w proporcji 1 litra wody na 100 g makaronu.

 

Krok 2. Zagotuj wodę z solą

 

Wodę na makaron zagotuj. Pilnuj, by ciągle wrzała, a jednocześnie nie wykipiała z garnka. Dodaj do niej sól. Także i tutaj nie bez znaczenia są proporcje – na litr wody wystarczy 1 płaska łyżeczka soli. Dzięki niej makaron straci swój intensywnie mączny smak i lepiej wchłonie smaki sosu.

 

Krok 3. Nie dodawaj oliwy

 

Jak to? Makaron bez oliwy? A jednak! Dodatek oliwy zapobiega sklejaniu się makaronu. Jednocześnie powoduje, że słabiej wiąże się on z sosem.

 

Krok 4. Wsyp makaron do wrzątku

 

Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć, wsyp do niej odmierzony wcześniej makaron. Nie zapomnij o mieszaniu. To właśnie mieszanie i duża ilość wody w garnku mają zapobiec sklejaniu się makaronu, a nie dodatek tłuszczu.

 

Krok 5. Kontroluj czas

 

Czas gotowania zależy od rodzaju makaronu. Na szczęście, na jego opakowaniu znajdziesz dokładną instrukcję odnośnie tego, ile makaron powinien spędzić we wrzątku. Pilnuj, by gotowanie makaronu nie trwało zbyt długo ani zbyt krótko, inaczej będzie zbyt twardy lub miękki, a nie al dente.

 

Krok 6. Próbuj

 

Pod koniec gotowania makaronu spróbuj go. Czas podany na opakowaniu może nie być dokładny, sporo zależy też od wielkości ognia na którym gotujesz makaron. Może okazać się, że jest al dente nieco wcześniej lub potrzebuje dodatkowej minuty lub dwóch nim będzie gotowy.

 

Krok 7. Wylej wodę

 

Po upływie czasu wskazanego przez producenta, wylej wodę po makaronie. Jeśli zamierzasz przygotować do niego aromatyczny sos, możesz zostawić pół szklanki wywaru. Zawarta w nim skrobia sprawi, że sos zyska bardziej kremową konsystencję.

 

Krok 8. Nie przelewaj

 

Przyjęło się, że ugotowany makaron należy przelać zimną wodą. Nic bardziej mylnego – taki zabieg powoduje całkowite wypłukanie skrobi. Podobnie jak z dodatkiem oliwy, spowoduje to, że makaron nie połączy się z sosem. Jeśli boisz się, że makaron się poskleja, teraz skrop go odrobiną oliwy. Przelanie makaronu wodą jest wskazane tylko wtedy, kiedy podajesz go na zimno, na przykład jako przystawkę bądź składnik sałatki.

 

Krok 9. Połącz z sosem

 

Gotowy makaron wrzuć do garnka z sosem – dobrze, by ten był lekko podgrzany. Połączonetal składniki zyskają odpowiednią, aksamitną konsystencję. A Ty miano prawdziwego mistrza makaronu, bo sposób ten wykorzystują rodowici Włosi.

 

Krok 10. Podaj natychmiast

 

Ugotowany makaron najlepiej smakuje na ciepło. Po wymieszaniu z sosem przełóż go na talerze i zajadaj. Smacznego!

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.