Garden Party podczas upałów

Letnia pora jest idealną do podsycenia życia towarzyskiego. Swobodna atmosfera letniego popołudnia i wieczoru jest wprost wymarzoną do zorganizowania przyjęcia w ogrodzie. Naturalnie, ten pomysł wiąże się z odpowiednio skomponowanym menu, które wbrew pozorom nie jest tak oczywiste, jak podczas przyjęć domowych. Musimy dostosować się do temperatur panujących za oknem, a także zadbać, by pomimo upałów nasze przystawki i kolejne potrawy wyglądały apetycznie i były świeże.

 

Napoje przede wszystkim!

Rozpoczynając nasze garden party, postawmy na orzeźwiające napoje i przekąski typu finger food — czyli takie na jeden kęs. Wśród wspomnianych napoi powinna znaleźć się tradycyjna, mocno schłodzona lemoniada oraz orzeźwiająca woda z limonką i miętą. Unikajmy przesłodzonych trunków, które raczej będą wzmagały pragnienie, niż je gasiły oraz odbiorą naszym gościom apetyt na jedzenie.

 

Wzorujemy się na południu

Hiszpanie to doskonali nauczyciele letniej kuchni. Jeśli garden party ma odbyć się w upale, sięgnijmy do kuchni hiszpańskiej po chłodnik gazpacho, który jest prawdziwym majstersztykiem i na dodatek ma tysiące odsłon. Jeśli wolimy polskie akcenty, możemy wrócić do wykwintnych chłodników naszych babć i postawić na buraczki. Przekąski na przyjęcie w ogrodzie powinny być lekkie i poniekąd orzeźwiające.

Przyrządzając salsę z papryki i pomidorów, kilka smakowitych i mocno schłodzonych dipów otrzymujemy podstawę do świeżych i jędrnych warzyw, które same w sobie mogą stać się przekąską. Pokrojone w słupki marchewki, młode kalarepki czy łodygi selera, odpowiednio schłodzone będą wyborne w połączeniu z którymś z sosów.

Nie zapominajmy o owocach — sałatka z gruszki z serem pleśniowym i orzechami to jedno z flagowych dań. Podobnie jak kompozycje sałatek z melonem czy arbuzem.

 

Nie taki zwykły grill

Niektórzy podchodzą do grilla bardzo sceptycznie, w końcu towarzyszy on wszystkim i zdecydowana większość użytkowników nie dostrzega w nim potencjału wykwintnych dań. To duży błąd, ponieważ nawet w najlepszych kuchniach świata to właśnie on odgrywa szalenie ważną rolę.

Pomińmy tradycyjną karkówkę — choć dobrze przyrządzona może podbić serca wszystkich — i postawmy na warzywa, które grilluje się szybciej. Doskonała jest cukinia, faszerowane pieczarki czy serek camembert późnej doprawiony żurawiną.

Jeśli nasi goście lubią mięso i ryby śmiało możemy przygotować szaszłyki lub pstrąga faszerowanego masłem i posiekaną pietruszką. Komponując menu na przyjęcie podczas upałów, zrezygnujmy z dań gorących i tłustych, a także z owoców morza czy tatara.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.