„Bo zupa była za słona”, czyli jak uratować przesolone danie?

Z roztargnienia zdarzyło Ci się dodać do zupy zbyt dużo soli? Zamiast ulubionej pomidorowej, ogórkowej lub żurku w garnku czeka niejadalny obiad? To nie koniec świata! Kulinarne pomyłki zdarzają się nawet najbardziej doświadczonym kucharzom. Na szczęście zamiast smaku porażki, możesz w prosty sposób uratować nieudane danie. Sprawdź nasze sprawdzone sposoby na przesoloną zupę!

 

Sposoby na lekko przesoloną zupę

Śmietana lub jogurt

Delikatnie przesoloną zupę możesz potraktować dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego, które idealnie złagodzą nadmiarowy smak soli.

Skórka chleba

Do lekko słonej zupy możesz dodać też skórki suchego chleba. Po kwadransie wyjmij je z garnka, by się nie rozpadły.

Połówka jabłka

Za słoną zupę uratujesz też… jabłkiem. Przekrojony na połowę owoc gotuj w przygotowanej zupie przez 10 minut. Uważaj jednak, by nie rozgotować jabłka. Inaczej cały wysiłek pójdzie na marne.

Czekolada

Jeśli przesolisz zupę-krem, nad jej smakiem możesz poeksperymentować przygotowując sos czekoladowy. Świetnie pasuje on zwłaszcza do kremów na bazie białych warzyw – kalafiora czy selera.

 

Sposoby na średnio przesoloną zupę

Obrany ziemniak

Aby zniwelować słony smak zupy, możesz wrzucić do niej dużego, obranego wcześniej ziemniaka. To stary i sprawdzony sposób, znany doskonale kucharkom od pokoleń. Trzymaj go w garnku z zupą do czasu zagotowania. W tym czasie warzywo niczym gąbka wchłonie nadmiar soli, która zepsuła danie. Pamiętaj jednak, by ziemniaka wyciągnąć po upływie około 15 minut. Jeśli będzie gotował się dłużej, zupa znów stanie się niesmaczna.

Torebka ryżu

Skutecznym sposobem na uratowanie średnio przesolonej zupy może być też umieszczony w niej woreczek  ryżu. Wystarczy gotować go w garnku tak długo, aż zupa odzyska odpowiedni smak. Jeżeli ryż się rozgotuje – to żaden problem, po prostu wyjmij go z zupy i wyrzuć do kosza. Po wyciągnięciu całej soli nie będzie już potrzebny.

Białka jaj

Chcąc przywrócić zupie odpowiedni smak, możesz też wykorzystać dwa białka surowych jaj. Po włożeniu do garnka zwiążą one nadmiarową sól, która sprawiła, że zupa nie nadaje się do zjedzenia. Ścięte białko zbierz z powierzchni zupy chochlą lub przelej przez sito. Ponownie zagotuj zupę.

Sposób na bardzo przesoloną zupę

Woda

W przypadku najmocniej przesolonych zup najlepiej sprawdzi się podzielenie jej na dwie części. Jedną z nich wstaw do zamrażarki – wykorzystasz ją jako wkład do innej zupy przy kolejnym obiedze. Do drugiej dodaj gorącej wody lub rosołu, puszkę pomidorów i zmielone zioła. Smak zupy możesz też kontrolować dodając odrobinę octu winnego.

Jak solić, żeby nie przesolić?

Większość zup, poza rosołem, należy solić po koniec gotowania, gdy znajdujące się w nich mięso będzie już podgotowane a warzywa lekko miękkie. Jeśli gotujesz zupę z kaszą, posól ją gdy będzie ona już gotowa – dzięki temu nie nabierze nieapetycznego, ciemnego koloru. Sól warto też zamieniać z innymi ziołami – majerankiem, bazylią, koperkiem, kminkiem, tymiankiem oraz estragonem, które nadadzą zupie wyrazisty, a jednocześnie nie przesadnie dominujący smak.

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.