7 szybkich dań z ryżu

Uprawiany od tysięcy lat ryż stanowi podstawę diety aż 1/3 ludzkości ziemi. Może być szybko i łatwo przyrządzany na niezliczoną ilość sposobów. Doskonale spisuje się jako dodatek do dań głównych – mięsa, ryb i owoców morza. Może być zapiekany, służyć do faszerowania warzyw i lepiony na kształt kotletów. Wreszcie – jest też ryż na słodko, który uwielbiają zwłaszcza dzieci. Sprawdź nasze inspiracje i wybierz przepis z ryżem dla siebie! 

  1. Ryż smażony z warzywami i jajkiem

 

Nie masz kiedy przygotować pożywnego obiadu? Niech czas nie będzie Twoją wymówką! Wystarczy, że wypróbujesz przepis z ryżem smażonym. Dodaj do niego warzywa i gotowe.

 

Potrzebne składniki: 2 torebki ryżu, 400 g mieszanki warzyw – groszu, marchewki, papryki, pędów bambusa, grzybów mun, 2 jajka, sól i pieprz.

 

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa podduś aż zmiękną. Dodaj do nich ugotowany ryż, dopraw solą i pieprzem, smaż cały czas mieszając. Następnie wlej rozbełtane jajka i dokładnie wymieszaj.

 

  1. Papryka faszerowana ryżem

 

Faszerowane warzywa to pomysł na proste, a jednocześnie efektowne danie. Idealnie sprawdzi się ono podczas różnego rodzaju imprez domowych.

 

Potrzebne składniki: 4 papryki czerwone, 400 g mięsa mielonego,1 cebula, 2 torebki ryżu, 70 g sera żółtego, przecier pomidorowy, sól, pieprz, olej do smażenia.

 

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju razem z mięsem. Dodaj przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Papryki wydrąż i wypełnij przygotowanym farszem. Na wierzchu każdej zetrzyj nieco sera żółtego. Zapiekaj 15 minut w 200 stopniach.

 

  1. Kotlety ryżowe

 

Kotleciki z ryżu to przepis na smakowitą kolację. Z powodzeniem może zabrać je ze sobą także do szkoły, pracy lub w podróż.

 

Potrzebne składniki: 2 torebki ryżu, 5 jajek, szczypiorek, sól, pieprz, bułka tarta, olej do smażenia.

 

4 jajka ugotuj na twardo, bierz i pokrój w kostkę. Ryż ugotuj, ostudź i przełóż do miski. Jajka wymieszaj z ryżem i posiekanym szczypiorkiem. Dodaj 1 surowe jajko, dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na oleju aż będą złociste.

 

  1. Ryż z jabłkami i cynamonem

 

Ryż na słodko, a zwłaszcza z jabłkami i cynamonem to jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Warto czasem do nich powrócić i znów rozkoszować się aromatycznym połączeniem ryżu z prażonymi owocami.

 

Potrzebne składniki: 2 torebki ryżu, 3 jabłka, 50 g masła, 150 g cukru, 2 jajka, cukier waniliowy, sól.

 

Ryż podgotuj przez kilka minut. W rondelku zagotuj mleko z cukrem waniliowym i solą. Dodaj ryż,  ustaw na mały ogień i gotuj przez około 30 minut. W tym czasie obierz i pokrój jabłka. Podsmaż je na maśle z cukrem. Zdejmij ryż z ognia, dodaj resztę cukru, 1 łyżkę masła i 2 żółtka jaj. Dokładnie wymieszaj i przełóż do formy do pieczenia. Na jego wierzch wyłóż podprażone jabłka. Białka ze szczyptą soli ubij na pianę, a następnie pokryj nią jabłka. Zapiekaj 5 minut w 180 stopniach.

 

  1. Ryż z czekoladą

 

Kolejna propozycja – ryż na słodko, tym razem z aksamitną czekoladą. Ten przepis przypadnie do gustu zwłaszcza małym łasuchom.

 

Potrzebne składniki: 1 woreczek ryżu, 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady, 400 ml mleka, 1 łyżka masła, 1 łyżka śmietany 12 %.

 

Ryż ugotuj na mleku. Dodaj masło i czekoladę, rozpuść i wymieszaj. Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę i ponownie zamieszaj. Przełóż do pucharków.

 

  1. Ryż z truskawkami

 

Na koniec mamy dla Ciebie jeszcze jeden przepis z ryżem na słodko. Tym razem z truskawkowym sosem i pierzynką ze słodkiego twarożku. Idealny na podwieczorek!

 

Potrzebne składniki: 1 woreczek ryżu, 300 ml mleka, 150 g truskawek, 80 twarożku, 50 masła, 2 łyżki cukru.

 

Ryż ugotuj na mleku z łyżą cukru. Truskawki skarmelizuj na maśle. Duś, by puściły sok. Twarożek wymieszaj z pozostałym cukrem. Gotowy ryż przykryj truskawkowym sosem. Na wierzchu pozostaw kleks ze słodkiego twarożku.

 

  1. Sałatka z ryżem i tuńczykiem

 

Wszelkiego rodzaju sałatki to dania, po które sięgamy zwłaszcza przy organizacji imprez w domowym zaciszu. Nic dziwnego – są szybkie i proste, a ta z tuńczykiem zasmakuje każdemu.

 

Potrzebne składniki: 1 woreczek ryżu, 200 g tuńczyka w sosie własnym, 1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 5 ogórków konserwowych, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz.

 

Ugotuj ryż i jajka. Odlej sos z tuńczyka, pokrój go na drobne kawałki i wsyp do miski. Ogórki pokrój w drobną kostkę i dodaj do tuńczyka. Jajka obierz i pokrój w kostkę i dodaj do miski. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem.

 

Komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.