Garść przepisów na tłusty czwartek

Tłusty czwartek to wymarzony dzień dla miłośników pączków, którzy mogą objadać się nimi bez najmniejszych wyrzutów sumienia, przynajmniej raz w roku. W tym dniu przed dobrymi cukierniami i pączkarniami ustawiają się długie kolejki ludzi, którzy wydają nawet kilkadziesiąt złotych na słodkie wypieki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w domowym …

7 szybkich dań z ryżu

Uprawiany od tysięcy lat ryż stanowi podstawę diety aż 1/3 ludzkości ziemi. Może być szybko i łatwo przyrządzany na niezliczoną ilość sposobów. Doskonale spisuje się jako dodatek do dań głównych – mięsa, ryb i owoców morza. Może być zapiekany, służyć do faszerowania warzyw i lepiony na kształt kotletów. Wreszcie – …

Jak gotować makaron?

Spaghetti, penne, farfalle, fusilli, cannelloni, rigatoni – to tylko kilka z wielu rodzajów makaronu, jednego z najsłynniejszych produktów spożywczych uwielbianych na całym świecie. Nieumiejętnie przygotowany może zepsuć nawet najlepsze danie. Zgodnie z włoską sztuką kulinarną, idealny makaron powinien być „al dente”, czyli lekko niedogotowany, sprężysty, nieposklejany, a przy tym dobrze …

Przekąski do pracy w 15 minut

W pracy spędzamy sporą część naszego życia. Życie w biegu i stresowe sytuacje sprawiają, że chętnie sięgamy w niej po niezdrowe przekąski. Zamawiane zespołowo fast-foody, batoniki z automatów czy słodkie napoje są źródłem pustych kalorii, co prędzej czy później odbija się na naszej wadze. By dostarczyć sobie wartościowej energii, niezbędnej …