7 szybkich dań z ryżu

Uprawiany od tysięcy lat ryż stanowi podstawę diety aż 1/3 ludzkości ziemi. Może być szybko i łatwo przyrządzany na niezliczoną ilość sposobów. Doskonale spisuje się jako dodatek do dań głównych – mięsa, ryb i owoców morza. Może być zapiekany, służyć do faszerowania warzyw i lepiony na kształt kotletów. Wreszcie – …

Jak gotować makaron?

Spaghetti, penne, farfalle, fusilli, cannelloni, rigatoni – to tylko kilka z wielu rodzajów makaronu, jednego z najsłynniejszych produktów spożywczych uwielbianych na całym świecie. Nieumiejętnie przygotowany może zepsuć nawet najlepsze danie. Zgodnie z włoską sztuką kulinarną, idealny makaron powinien być „al dente”, czyli lekko niedogotowany, sprężysty, nieposklejany, a przy tym dobrze …

Przekąski do pracy w 15 minut

W pracy spędzamy sporą część naszego życia. Życie w biegu i stresowe sytuacje sprawiają, że chętnie sięgamy w niej po niezdrowe przekąski. Zamawiane zespołowo fast-foody, batoniki z automatów czy słodkie napoje są źródłem pustych kalorii, co prędzej czy później odbija się na naszej wadze. By dostarczyć sobie wartościowej energii, niezbędnej …

Pizza na nietypowym spodzie

Próbujesz zrzucić dodatkowe kilogramy, ale właśnie dopadła cię ogromna chęć na pizzę? Marzysz o okrągłym, placku z mąki zapieczonym z dodatkami? Będąc na diecie nie musisz rezygnować z ulubionych smaków. Pod warunkiem, że przygotujesz pizzę na nieco zdrowszym spodzie. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na nietypowe ciasto, po które możesz sięgać …